Från butiksanställd till biomedicinsk analytiker
Livets stigar kan ofta vara lite slingriga och det som var tänkt från början kan utvecklas till något helt annat. Det har Tvärredsbon Malin Genberg, 35, fått erfara efter att hon som 24-åring kände att hon ville göra något annat i livet än att jobba som butiksanställd. Det var när hon sedan läste in sin gymnasiekompetens på vuxenutbildningen i Ulricehamn som hon till slut insåg vad hon ville göra: Jobba med mikrobiologi i syfte att hjälpa människor.
Malin bor tillsammans med sin sambo Fredrik Johansson, tre barn och två bonusbarn i Tvärred. Hon är i dagsläget föräldraledig med Sigge som snart är fyra månader gammal. När hon inte är föräldraledig jobbar hon på Närhälsans vårdcentral i Ulricehamn. Där utför hon provtagningar och den sortens analyser som kan göras direkt på vårdcentralen. Men vägen dit har inte varit självklar.
”Jag gick in i vuxenutbildningen med ganska dåligt självförtroende.”Malin Genberg
Gymnasietiden på natur- och samhällsprogrammet blev kort, för Malin var skoltrött och klarade inte att fortsätta plugga. Hon hoppade av efter första terminen i ettan och skolan höll henne därefter sysselsatt med olika praktiklösningar.
När hon fyllde 18 år fick hon via en bekant jobb som butiksanställd på Lidl. Hon trivdes och jobbade där i flera år, men till sist kände att hon att det inte räckte till.
Hon var då 24 år gammal, småbarnsmamma och ville göra något mer, något annat med sitt liv.
Hon beslöt sig för att anmäla sig till vuxenutbildningen i Ulricehamn för att läsa in sin gymnasiekompetens. Tillsammans med studie- och yrkesvägledaren gick hon igenom vad som behövde göras. De kom överens om att det var lika bra att börja om från noll och att hon skulle läsa där i totalt två och ett halvt år.
– Jag gick in i vuxenutbildningen med ganska dåligt självförtroende, berättar Malin Genberg. Jag har alltid tänkt att jag har haft så himla svårt för matte. Men matteläraren som jobbade där då hade förmågan att få mig att förstå hur jag kunde göra för att lära mig.
– Det var en fantastisk känsla att förstå att jag faktiskt kunde lära mig matten. Det var efter det som jag började titta på kurserna inom biologi, kemi och fysik. Jag insåg att jag kunde lära mig vad som helst på samma sätt.
Intresset växte med de naturorienterande kurserna. När hon började fundera på steget efter vuxenutbildningen fastnade hon för biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin, en treårig utbildning vid Jönköping university.
– Det spåret innehöll allt som jag tyckte var roligt – biologi, kemi och teknologi. Jag har alltid velat jobba med och för människor. I det här jobbet får jag allt.
Efter sin högskoleexamen 2017 fick hon direkt anställning på Södra Älvsborgs sjukhus. Där jobbade hon fram till förra året, då hon istället fick anställning på Närhälsan i Ulricehamn.
– På Säs jobbade jag med analyser av odlingar, som exempel blododlingar, för att hitta bakterier och bestämma vilken typ av antibiotika som kan användas. Där var jag långt i från patienten, men fick ändå jobba med att hjälpa. Det var väldigt intressant.
– Arbetet på Närhälsan innebär att jag får träffa patienterna och gör de provtagningar och analyser som är möjliga att göra på vårdcentralen. Det kan exempelvis vara i sådana fall då läkaren vill ha svar direkt.
Att ta det där första steget via vuxenutbildningen för att sedan kunna ta sig vidare är något som Malin kan rekommendera. Hon råder den som är osäker att ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren för att be om hjälp.
– Man kan bara ringa upp och säga: ”Jag vet inte vad jag ska göra. Hjälp mig!”. Man får så mycket tips, guidning och hjälp som man behöver.
– Det har varit en otrolig resa som har fått mig att växa så mycket. Jag har fått mycket bättre självkänsla. Det går knappt inte att känna igen samma människa från då och nu.