Annons
Nyheter

Fortsatt kritik mot arbetsmiljön vid Stenbock

Ledningen för Stenbocksskolan har fram till 1 december på sig att rätta till de återstående bristerna som Arbetsmiljöverket pekar på. Annars hotar vite om 50 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2013
Kemiundervisning i klass 9 EF2 vid Stenbocksskolan i Ulricehamn. Efter kritiken från Arbetsmiljöverket har skolan gjort om klassernas scheman, för att kunna minska antalet elever i undervisningsgrupperna.
Kemiundervisning i klass 9 EF2 vid Stenbocksskolan i Ulricehamn. Efter kritiken från Arbetsmiljöverket har skolan gjort om klassernas scheman, för att kunna minska antalet elever i undervisningsgrupperna.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det gäller ett antal förhållande i arbetsmiljön för elever och lärare som måste förbättras.

Enligt Ann-Kristin Svanberg Björkqvist, en av skolans två rektorer, säger att man är på god väg att uppfylla även de sista kraven från Arbetsmiljöverket.

Annons

– Det är ett kontinuerligt förbättringsarbete som görs och förutsättningar att uppfylla kraven från arbetsmiljöverket ser goda ut, säger hon.

Enligt ett beslut från arbetsmiljöverket nu i veckan har skolledningen fram till 1 december på sig att se till att man klarar uppsatta krav på tillräcklig ventilation i laborationssalarna.

Riskbedömning ska också göras avseende lokalens storlek och utrustning, lärarens kompetens och erfarenhet, lärarens möjlighet till tillsyn över elevernas arbete samt gruppstorlek, sammansättning och mognad.

Om bristerna inte rättas till senast 1 december kan Ulricehamns kommun tvingas betala vite om 50 000 kronor.

Det var i början av juni som skyddsombudet vid skolan slog larm om bristande arbetsmiljö. Vid den påföljande inspektionen uppdagades brister i arbetsmiljön.

Det handlade om bristande ventilation i laborationssalarna. Stora undervisningsgrupper i NO-ämnen och teknik var också något som arbetsmiljöverket pekade på.

Under sommaren samt början av hösten har det varit en fortsatt dialog mellan skola, skyddsombud samt arbetsmiljöverket.

Enligt Ann-Kristin Svanberg Björkqvist har skolledning redan gjort de viktigaste förändringarna för att leva upp till kraven från arbetsmiljöverket.

– Vi har anställt ytterligare en NO-lärare. Det har gett förutsättningar till att mindre undervisningsgrupper i kemi. Denna förändring omfattas samtliga klasser i årskurs sju-nio.

I praktiken innebär förändringen att undervisningsgrupperna har gjorts om. Av två klasser har det nu blivit tre grupper.

Annons

– Det innebär att det är betydligt färre elever per undervisningsgrupp, säger Ann-Kristin Svanberg Björkqvist.

Samma förändring har även gjorts i ämnet fysik årskurs åtta. Och i ämnet teknik görs nu riskbedömningar i enlighet med kraven från Arbetsmiljöverket.

Som en konsekvens av dessa förändringar har schemat för samtliga klasser vid skolan fått göras om. Detta gjordes bara några veckor in i nyss påbörjad hösttermin.

Ann-Kristin Svanberg Björkqvist anser att frågan om arbetsmiljön vid skolan knappast är unik för just Stenbocksskolan.

– Att Arbetsmiljöverket tittar på dessa frågor är något som känns igen från många kommuner runt om i landet, säger hon.

Men vad är den grundläggande orsaken till att ni fram tills Arbetsmiljöverkets ingripande hade organiserat arbetet på ett sätt som nu kritiserats?

– Tidigare så att man hade ett system med mindre undervisningsgrupper vid laboration. Men beslutade ekonomiska anpassningar har lett till större undervisningsgrupper. Här är Ulricehamns kommun knappast unik.

– Utifrån tilldelade pengar har vi gjort en bedömning av hur resurserna skulle användas på bästa sätt. Det som nu hänt visar att Arbetsmiljöverket gör en annan bedömning, vilken vi nu rättar oss efter.

Klarar ni det inom befintlig budget?

– Nej, vi har fått en viss resursförstärkning för att klara detta.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons