Annons
Nyheter

Fortsatt färdtjänst för Taxi Ulricehamn

Då upphandlingen av färdtjänst, arbetsresor och riksfärdtjänst i Ulricehamns kommun nu gjorts om, blev det Taxi Ulricehamn som tog hem uppdraget.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2011

Det har varit många turer runt kommunens upphandling av färdtjänsten för perioden 1 juli 2011–30 juni 2015. Och ännu är det inte helt klart, då kommunens beslut i tisdags om tilldelning av uppdraget att svara för färdtjänsten är möjligt att överklaga de närmaste tio dagarna.

Men klart är att det är Taxi Ulricehamn som nu fått uppdraget. Samma uppdrag som man har redan i dag.

Annons

Fast efter den upphandling som kommunen gjorde i höstas, blev det istället ett annat bolag som tilldelades uppdraget.

Men kommunens tilldelningsbeslut överklagades till förvaltningsrätten, som efter prövning, underkände upphandlingen. Vissa kriterier i upphandlingen hade inte uppfyllts.

Då kommunen endast hade fått in två anbud, fanns vissa som menade att det vore naturligt att i det läget anta det kvarvarande anbudet, som lämnats av Taxi Ulricehamn.

Men det tyckte inte de beslutande tjänstemännen och hänvisade till att det i så fall skulle kunna beskrivas som bristande konkurrens.

Så i stället genomfördes en ny upphandling. Även denna gång fanns två anbud att ta ställning till.

Noterbart är att det företag som tog hem den upphandling som sedan överklagades, inte deltog denna gång. Däremot var det ett taxibolag utanför Borås som lämnade ett anbud.

Men detta uppfyllde inte samtliga krav för att kunna vägas in vid upphandlingen.

– Så kvar hade vi anbudet från Taxi Ulricehamn, som vi också antog, säger Ingemar Brunneymyr. verksamhetschef för miljö och samhällsbyggnad i Ulricehamns kommun.

Även vid denna upphandling hade ni i slutomgången endast ett bolag att ta ställning till. Var det inte bristande konkurrens denna gång?

– Det skulle man kunna tycka. Men deras anbud denna gång kunde bedömas som rimligt, vilket inte var fallet då upphandlingen underkändes, säger Ingemar Brunnemyr.

Annons

Skillnaden i pengar är att anbudet den här gången ligger cirka 600 000 kronor lägre, räknat på årsbasis, jämfört med anbudet vid den första upphandlingen.

Per-Åke Hallgren, delägare i Taxi Ulricehamn, är glad över att man nu fått besked om att få fortsätta köra färdtjänsten i kommunen.

– Det är uppdraget är enda möjligheten för oss att finnas kvar med nuvarande organisation. Vi står och faller med detta. Så det är klart att det är roligt att vi fått uppdraget, säger han.

Ert anbud var klart lägre i den nya upphandlingen. Hur lyckades ni med det?

– Vi kände oss pressade av kommunen att lägga oss lägre. Med kniven på strupen hade vi inget val. Men risken är att det lägre anbudet kommer att få konsekvenser på kvaliteten i vår verksamhet.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons