Annons
Nyheter

Fortsatt attraktivt med fritidshus i Ulricehamn med omnejd

Medan intresset för villor har mattats något i Ulricehamn ligger fritidshusmarknaden på en stabil nivå. Ulricehamn går mot strömmen då det är fyndläge på sommarhus i stora delar av Sverige.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2011

I Sverige har antalet fritidshus som är till salu ökat med 31 procent jämfört med för ett år sedan, enligt statistik från bostadssajten Bovision.se. Ulricehamns kommun följer däremot inte trenden. Här är efterfrågan på fritidshus på samma nivå som den brukar.

– Bland annat tack vare lånetaket har många stugor på kusten förblivit osålda, vilket resulterat i att utbudet nu är stort vid kuststäderna. Eftersom vi i Ulricehamn och Tranemo har ett annat prisläge har vi lättare att hålla en mer jämn nivå på antalet försäljningar, säger Arne Westman, VD på Fastighetsbyrån i Ulricehamn.

Annons

Årligen säljs det runt 40 fritidshus i Ulricehamnstrakten. De största aktörerna på bostadsmarknaden är Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån.

– De flesta köparna är från närområdet, men vi har även utländska köpare från Tyskland, Holland och Danmark. Det är däremot inte lika många tyskar som det var för flera år sedan, säger Sara Gröndahl, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Arne Westman på Fastighetsbyrån håller med om att att antalet tyska köpare har minskat de senaste åren.

– Det kan bero på att de inte har den ekonomin som de har haft tidigare, säger Arne Westman.

Mellan juni 2010 och juni 2011 låg snittpriset på 474 000 kronor per sålt fritidshus i Ulricehamn, jämfört med samma period ett år tidigare då snittpriset låg på 713 000 kronor.

– Priserna hoppar och och ned. Ett år kan det säljas fritidshus för mellan två och tre miljoner kronor, vilket gör att snittpriset dras upp. Ett annat år säljs färre dyra fritidshus vilket gör att snittpriset blir ett annat, menar Sara Gröndahl.

Hon ser inte en trend i en lägre prissättning, eller att dyra fritidshus är svårare att sälja.

– Vi har inte hamnat i en situation där vi måste sänka priserna för att få husen sålda. Det är ett stabilt läge vad det gäller fritidshusen, säger Sara Gröndahl.

Tobias Westman, mäklare, på Fastighetsbyrån menar att fritidshus som kostar en miljon kronor varit mer svårsålda i år, jämfört med tidigare.

- Det har varit lättare att få sålt fritidshus som ligger på runt 4-500 000 kronor än fritidshusen som kostar en miljon. Det handlar om bolånetaket, säger Tobias Westman,

Annons

Både Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån berättar också att det varit svårare att få sålt arrendetomter.

– I och med att arrendetomterna kräver kontantinsatser och man inte kan pantsätta fastigheten måste köparen ta Blanco lån. Det betyder högre räntesats och höjd hyra, något som inte brukar tilltala kunden, säger Arne Westman.

Cecilia Hugosson

cecilia.hugosson@ut.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons