Annons
Nyheter

Fortsatt 70 genom Nitta och Götåkra

Det blir ingen sänkt fartgräns vid Nitta eller Götåkra. Transportstyrelsen har sagt nej med motiveringen att bilförare ändå har en skyldighet att anpassa hastigheten till förhållandena på de olika platserna.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2013

Det är en kvinna från Nitta som har drivit frågan att hastigheten på väg 1820 genom orten borde sänkas från 70 kilometer i timmen till 50 eller 30.

Det handlar om ett vägavsnitt med två skarpa kurvor och en smal passage över en bro. Kvinnan har som argument att det har skett många avåkningar. Vid en speciell kurva finns dessutom ett känsligt naturområde som kan skadas om bilar kör av vägen där.

Annons

Ärendet behandlades först av länsstyrelsen. Inför beslutet tog man in uppgifter av polisen, som gav kvinnan stöd, bland annat med hänvisning till de skarpa kurvorna, bron och att det förekommit olyckor med personskador på sträckan.

Man tog även in uppgifter av Trafikverket, som sa nej. Detta eftersom man ansåg det tillräckligt med de varningsmärken för farliga kurvor som fanns uppsatta.

Länsstyrelsen avslog ansökan om lägre hastighet. Att det finns trafikanter som inte respekterar sin skyldighet att anpassa hastigheten efter omständigheterna på platsen är inte skäl nog att göra undantag från regeln att bashastigheten utanför tättbebyggt område ska vara 70 kilometer i timmen.

Transportstyrelsen skriver bara i sitt beslut att man delar länsstyrelsens bedömning.

Transportstyrelsen har även sagt nej till sänkt hastighetsbegränsning till 50 kilometer i timmen på två olika vägar i trakten av Götåkra. Det handlar dels om vägen genom Götåkra, dels om en enskild väg som ansluter till väg 157 norr och söder om vägen genom Götåkra.

Mannen har bland annat som argument att det finns många skymda utfarter. Därför är det svårt att upptäcka barn, jordbruksekipage, hästar och andra fordon. Han tar upp att det finns en mjölkgård i området dit många tunga transporter går. Sommartid flyttas kor över vägen och det rör sig hästar i området.

Myndigheternas motivering att säga nej i de båda fallen är densamma som i frågan om sänkt hastighet i Nitta. Det råder inte förhållanden på platsen som är dolda eller kan missbedömas, därför finns inget hinder för trafikanter att själva anpassa hastigheten efter omständigheterna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons