Annons
Nyheter

Fortkörare oroar många

Det är tryggt att bo i Ulricehamn. Men något som bekymrar många invånare är bilar som kör för fort.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014
Bilar som kör fort är den enskilda faktor som gör de boende i Ulricehamns kommun mest otrygga. UT får ständiga påstötningar från läsare som ber tidningen att skriva om hastigheten på Bogesundsgatan genom Ulricehamns centrum. Bilarna på bilden har ingen koppling till artikeln.
Bilar som kör fort är den enskilda faktor som gör de boende i Ulricehamns kommun mest otrygga. UT får ständiga påstötningar från läsare som ber tidningen att skriva om hastigheten på Bogesundsgatan genom Ulricehamns centrum. Bilarna på bilden har ingen koppling till artikeln.Foto: Henrik Erickson

Rädslan att möta berusade personer på gator och torg i Ulricehamns kommun är liten. Likaså sannolikheten att utsättas för brott eller bli vittne till bråk eller slagsmål. Det visar den trygghetsundersökning som genomförts av Ulricehamns kommun och polismyndigheten i Västra Götaland under året.

På en punkt sticker siffrorna iväg och det är den som handlar om fortkörare. 43 procent av invånarna anger att de ser fortkörare varje dag, allra flest i Gällstad. Ytterligare 17 procent anger att de ser fortkörare en dag i veckan eller flera gånger per månad.

Annons

Cykelstöld är det vanligaste brottet mot hushåll i Ulricehamns kommun, följt av inbrott i vind/källare/förråd och stöld ur fordon. Inbrott i bostad är inte så vanligt men trots det är det just det brottet som flest oroar sig för. 70 procent av de svarande har en hög eller medelhög oro att utsättas för inbrott i bostaden. Den här oron är större utanför tätorten än inne i Ulricehamn.

Oron att utsättas för våldsbrott, som misshandel eller rån, är relativt liten i Ulricehamn.

På frågan om man undviker personer eller platser i sin vardag svarar hela 19 procent att de undviker sina grannar. Grannarna verkar vara ett större orosmoment än till exempel drogpåverkade personer, gäng, gångtunnlar och hundar som kommer längre ned i listan.

Det polisen kan göra för att göra Ulricehamns kommun till en ännu tryggare plats är att synas mer ute i samhället och visa en större närvaro där folk rör sig. Att verka för fler lampor och bättre belysning på vissa platser och att kontrollera trafiken oftare menar en del skulle öka tryggheten.

Totalt gjordes 12 300 utskick av enkäten i hela Västra Götaland. 73 procent av dem mellan 16 och 85 år i Ulricehamns kommun som fick enkäten svarade.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons