Annons
Nyheter

Fortfarande skräpigt på återvinningsstationerna

Återvinningsstationerna i Ulricehamn är bättre än för några år sedan men kan fortfarande behöva förbättras. Detta enligt en inspektion som genomfördes i somras.
Nyheter • Publicerad 9 september 2014

Klotter, elektronik, glaskross, papper, trasiga möbler, plastdunkar, frigolit och en fågel som har häckat i en batterilåda. Dålig belysning. Smutsiga informationstavlor. Överfulla behållare. Oläslig sorteringsanvisning.

I juni inspekterades 31 återvinningsstationer i Ulricehamn och Tranemo på uppdrag av kommunens miljö- och samhällsbyggnadsenhet, och i inspektionsrapporten framkommer flera synpunkter på stationernas skick.

Annons

Inspektionen är en uppföljning på en tidigare inspektion i Ulricehamn 2008.

I sammanfattningen av inspektionen kan man läsa att alla stationer har förbättrats sedan 2008. Detta gäller då Ulricehamn. Stationerna i Tranemo hade inget att jämföra med bakåt i tiden men slutsatsen är ändå att de flesta stationerna var i ett bra skick.

Förbättringarna handlar bland annat om nya behållare, nya sorteringsanvisningar och nytt underlag i form av grus eller asfalt.

Men det framkom alltså även synpunkter och bland detaljerna kan nämnas att några stationer hade smutsiga informationstavlor. I rapporten tas även upp att hela åtta av tolv stationer i Tranemo hade asfaltsunderlag, vilket är positivt för framkomlighet och skicket i stort. Men i Ulricehamn var det bara tre av nitton stationer som hade asfaltsunderlag.

Det noteras även att en del behållare saknar sorteringsanvisningar samt att flera behållare var rostiga, smutsiga och nedklottrade.

Rapporten har skickats till Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, FTI AB, som sköter stationerna. I rapporten har kommunen gjort en bedömning av sådant som behöver ses över på de olika stationerna.

FTI AB ska se över dessa punkter innan året är slut.

Enligt miljöbalken ska stationer vara lättillgängliga och underlätta för avfallslämnaren.

Enligt en rapport från Naturvårdsverket ska platsen där insamling sker uppfattas som ljus, välskött och estetiskt tilltalande samt vara utformad så att brukarna enkelt och tryggt kan använda den. Stationerna ska hållas i vårdat skick samt inte orsaka nedskräpning i omgivningen. Det ska också finnas information på plats om hur sortering ska gå till och kontaktuppgifter till ansvarig.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons