Annons
Nyheter

Förslag om högre avgift till Musikskolan

Inför nästa år kan det bli en kraftig höjning av avgiften till Musikskolan i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011
Gustaf Linder, rektor för Musikskolan, hoppas att den höjda avgiften går tillbaka till Musikskolan.
Gustaf Linder, rektor för Musikskolan, hoppas att den höjda avgiften går tillbaka till Musikskolan.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Dyrare undervisning väntar Musikskolan i Ulricehamn, om förslaget till höjning av avgifterna går igenom.
Dyrare undervisning väntar Musikskolan i Ulricehamn, om förslaget till höjning av avgifterna går igenom.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I samband med ny budget läggs förslag till ändrade taxor och avgifter i Ulricehamns kommun. Beslut tas av kommunfullmäktige i slutet av november. De förslag som tagits fram ska också förhandlas.

Alliansen hoppas med sitt förslag få in ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor genom de höjningar som förelås. I genomsnitt handlar det om en höjning av taxorna med i storleksordningen fem-sex procent.

Annons

Medan vissa taxor och avgifter förelås vara oförändrade, blir andra taxor betydligt högre än den genomsnittliga nivån på cirka fem procent.

Musikskolan tillhör de verksamheter där höjningen blir som högst.

I dag kostar det 750 kronor för en elev att få undervisning i en termin. Nästa år höjs avgiften till 825 kronor. Alltså en höjning med tio procent.

Gustaf Linder, rektor för musikskolan, vill ändå inte beskriva höjningen som chockartad.

- Vi har haft samma avgift under flera år nu, så en höjning var på gång. Under förutsättning att pengarna går till Musikskolans verksamhet, så är väl höjningen okej, säger han.

Enligt Gustaf Linder ligger musikskoleavgiften i Ulricehamns kommun ungefär på den genomsnittliga, sett till riket i stort.

Att den höjda avgiften oavkortat går tillbaka in i Musikskolans verksamhet kan politikerna inte lova, säger Roger Wilhelmsson, gruppledare för Moderaterna.

– Med tanke på ekonomin blir det tufft att försvara de verksamheter som inte är tvingande. De pengar som vi får in på ökade avgifter kommer att användas till at stärka kommunens resultat.

Av andra föreslagna höjningar kan nämnas hyra av gymnastik- och idrottshallar. Här föreslås en justering uppåt med några kronor vardera i de olika kategorierna. Exempelvis blir det två kronor dyrare att hyra två banor i simhallen för träning avseende ungdomsverksamheten. Nya avgiften blir 54 kronor i timmen.

Någon höjning av avgifterna för hyra av fotbollsplanen på Lassalyckans idrottsanläggning blir det däremot inte. Avgifterna för i år kommer enligt förslaget att förbli desamma under 2012.

Annons

– Jag kan inte detaljerna, men den troliga orsaken är att avgifterna för 2011 sattes i 2012 års nivå, eftersom verksamheten på Lassalyckan kom igång först nu i september, säger Roger Wilhelmsson.

Hyra av båtplats i den kommunala småbåtshamnen vid Strandpromenaden justeras upp. För den största typen av båtplats höjs avgiften med knapp 50 kronor, från 1600 kronor i dag till 1648 kronor nästa år (exklusive moms).

Utrymmet för lönehöjningar nästa år blir tre procent för anställda i Ulricehamns kommun. Förslaget har kommit fram efter att ha sneglat på Borås stad, som angett denna nivå, säger Roger Wilhelmsson, gruppledare för Moderaterna i Ulricehamn.

Hur rimmar det mer er utlovade satsning på skolan?

– Det är väl ingen hemlighet att statsministern sagt i denna fråga, att läraryrket ska betala sig. I år har vi skjutit till en miljon extra till det området. Och inför nästa år kan man tänka sig högre nivåer för lärarena. Vilket i så fall ge minskat utrymme för andra grupper, säger Roger Wilhelmsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons