Annons
Nyheter

Förslag om framtidens skola överlämnat

Förutom skolstrukturer har beredningen för lärande tagit fram ett förslag om framtidens skola, vilket överlämnades till kommunfullmäktige i går.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2012

Det är alltså två uppdrag som beredningen haft att jobba med. Framtidens skola var det första uppdraget, medan skolstrukturer kom som ett tillägg under hösten 2011.

Framtidens skola kan ses som det mer övergripande förslaget, som ligger till grund för hela kommunens skolverksamhet.

Annons

Beredningen har tagit fram underlag genom att prata med föräldrar och elever. Många synpunkter har även lämnats från dem som jobbar i verksamheten.

De förslag som lämnas i slutdokumentet handlar om kvalitet i skolan.

Arbetet har resulterat i tio uppsatta mål. Dessa grundar sig på de förutsättningar som redan i dag finns. Några exempel:

? Många barn inom kommunen växer upp under trygga förhållanden i en levande hembygd och närhet till naturen med god tillgång till ett aktivt frilufts- och föreningsliv.

? God kompetens inom lärarkåren.

Precis som i det omdebatterade förslaget till skolstrukturer spelar kraven i den nya skollagen även här en roll, vad gäller förutsättningar för kommunen att utforma framtidens skola.

– Lärarna måste få möjlighet att jobba professionellt, utifrån de krav i lagen som ställs, enligt beredningsledare Birgit Andersson.

Tidigare erfarenheter från att skolorna i Trädet samt Älmestad lagts ner har också tjänat som del i underlaget för beredningen.

– Enligt vad vi fått fram ser de flesta berörda elever positivt på förändringen. Främst genom att de fått fler kompisar. Det negativa som nämns är det några saknar skogen, säger vice beredningsledare Jan Forsman.

Beredningen mynnar ut i ett stor antal konkreta förslag under de tio mål som anges. Det handlar om att ha tillgång till uppdaterade och relevanta läromedel samt tillgång till speciallärare samt yrkeskunniga inom elevhälsan.

Annons

En nyhet är förslaget att införa en tjänst som genuspedagog. Detta ses som ett sätt att motverka tendensen att pojkar som regel halkar efter i skolarbetet.

Beredningen för lärande har haft i uppdrag att ta fram förslag på hur framtidens grundskola ska se ut i Ulricehamns kommun. Hur dagens och morgondagens krav på skolan kan vägas in vid utformningen av skolverksamheten.

I uppdraget har även ingått att titta på skolans betydelse för samhällsutvecklingen och vilka ekonomiska förutsättningar som finns.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons