Annons
Nyheter

Försiktig budget från minoriteten

Mindre extrasatsningar inom skola, vård och omsorg. Samt en större avsättning för kommande sanering av en industritomt.
Så ser den styrande minoritetens budgetförslag för 2014 ut.
Nyheter • Publicerad 7 september 2013
Lars Holmin och Roger Wilhelmsson från Moderaterna presenterar Trepartialliansens budgetförslag.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Vårt budgetförslag innehåller inte något valfläsk. Det skulle inte vara att ta ansvar.

De säger kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M), då han tillsammans med företrädare för Trepartialliansen i Ulricehamns kommun presenterar ett förslag till budget för Ulricehamns kommun för nästa år.

Annons

Visserligen är det valår då. Men att av den anledningen plussa på med stora extrasatsningar är alltså inte aktuellt, enligt Lars Holmin.

Inte heller en återställare av kommunalskatten, som höjdes 2012, är aktuell för nästa år.

– Men den ekonomiska prognosen för de kommande åren 2015-2016 ser riktigt gynnsam ut, vilket naturligtvis är glädjande. Kommunen är inne i en positiv spiral, samtidigt som vi ser att neddragningar och effektiviseringar nu börjar få effekt, säger Lars Holmin.

Som en konsekvens av detta är hans mål att kunna sänka kommunalskatten 2015. Fast det är inget som Moderaterna har diskuterat med övriga två samarbetspartier, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

– Det är en fråga som vi inte pratat om, och därför kan jag inte säga hur vi skulle ställa oss i den frågan, Gulli Håkansson (FP).

– För oss är det viktigare att klara verksamheterna på ett bra sätt än att sänka skatten, säger Cristina Bernevång (KD).

I budgeten för 2014 är det fortsatt fokus på kärnverksamheterna, skola, vård och omsorg. Den politiska profileringen från styrande minoriteten tar sig uttryck i form av extra satsningar inom områden som minskat utanförskap vad gäller socialbidragstagare, höjda lärarlöner, bredband på landsbygden samt något som beskrivs som guldkant i äldreomsorgen, för att ta några exempel.

Inom dessa områden handlar det om extra satsningar i storleksordningen 0,5- drygt 1 miljon kronor.

Vad som sticker ut är en avsättning om fem miljoner kronor för sanering av den så kallade Henrikssonstomten i Villastan.

– Vi vet inte i dag vad den faktiska kostnaden för den kommande marksaneringen blir. Men genom att avsätta fem miljoner nu, tar vi höjd för att klara detta säger Lars Holmin.

Annons

Varför avsätta pengarna redan nu? En kommande satsning på bostadsområde ligger fortfarande några år fram i tiden.

– Vi är helt övertygade om att det kommer att finnas intressenter som vill utveckla detta till ett bostadsområde. Då tycker vi det är bättre att avsätta pengar till sanering redan nu. Även om vi inte vet vad slutnotan blir, säger Lars Holmin.

Hur ser då utsikterna ut att som styrande minoritet få igenom ert budgetförslag?

– Förhoppningen är förstås att vi får igenom vårt förslag i sin helhet. Men vi vet inte i dag hur de andra partierna ställer sig. Det får vi ta en diskussion om och sen får man ser vad man landar i. Förhoppningsvis kan vi få fram ett paket som en majoritet ställer sig bakom.

Hur den forna samarbetspartnern Centerpartiet ställer sig till förslaget nu vet inte Trepartialliansen.

– Så här långt har vi haft fullt fokus på vårt förslag, säger Lars Holmin.

Budgeten

? Utökad satsning på bredband på landsbygden - 0,5 miljoner kronor.

En höjning utöver den som redan ligger i budgetram. Ska användas till fortsatt utbyggnad av bredband utanför centralorten.

? Sanering Henrikssontomten - 5,0 miljoner.

Byggnader på området ska rivas och sanering av miljöfarliga ämnen i marken efter de verksamheter som tidigare bedrivets på området. På sikt ska området omvandlas till bostadsområde.

? Demokratiprojekt på Tingsholm inför valet - 100 000 kronor.

Ett sätt att ge möjlighet till extrasatsning inom området demokrati, med fokus på de val som genomförs under nästa år.

? Riktade pengar för att elever i årskurs sju-nio ska få egna datorer i skolan - en miljon kronor.

I förvaltningens budgetförslag höjs anslaget för Skolområde nord och syd med 3,8 miljoner. Förslaget nu från Trepartialliansen är att en miljon av dessa pengar avsätts till satsningen på en till en-datorer för eleverna i årskurs sju-nio.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons