Annons
Nyheter

Församling överklagar nej till ombyggnad

Trots länsstyrelsens nej vidhåller kyrkofullmäktige i Åsundens församling sin önskan att bygga om kyrkan i Gällstad enligt planerna. Nu överklagar man till förvaltningsdomstolen.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2012

– Vi hade ett möte förra tisdagen och det var ett enhälligt beslut att vi skulle överklaga, säger Inge Klasson som är ordförande i kyrkofullmäktige.

Förslaget från församlingen handlar om att flytta in församlingshem, arbetsplatser och mötesrum till kyrkobyggnaden. Detta kan bli möjligt genom att minska kyrkorummet och istället bygga ut läktaren.

Annons

Länsstyrelsens beslut att säga nej kom i mitten av januari. Motiveringen var bland annat att det för några år sedan genomfördes omfattande konserveringsarbeten i kyrkan som till största del finansierades med kyrkoantikvarisk ersättning.

"Insatser av denna art torde implicit förutsätta att kyrkorummets stora kulturhistoriska värden ska säkras för lång tid framöver och inte förvanskas i en nära framtid", skrev länsstyrelsen.

Myndigheten anser alltså att förslaget skulle innebära att kyrkans kulturhistoriska värden minskar och att dess karaktär förvanskas. Detta väger inte upp de förbättringar församlingen vill uppnå med förslaget.

Frågan för församlingen var om man skulle anpassa sina planer med hänsyn till länsstyrelsens synpunkter. Nu har man inte gjort detta. Bland annat eftersom ombyggnaden inte alls kommer påverka de gjorda konserveringsarbetena.

– De trycker på att vi gjorde de här arbetena, men den delen kommer inte att ändras något. Det blir helt intakt som det är i dag, säger Inge Klasson.

Dessutom ser inte församlingen att man kan göra några större ändringar utan att hela poängen med ombyggnaden faller.

– De vill inte att kyrkorummet blir för fyrkantigt, utan att det ska vara mer långsmalt. Men då blir församlingsdelen så liten, då är det inte aktuellt att göra detta i så fall.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons