Annons
Nyheter

Förlikning i Taxibråket - ny upphandling ska göras

Nu har Taxi Ulricehamn och Ulricehamns kommun träffat ett förlikningsavtal för att lösa tvisten om tolkningen av färdtjänstavtalet.
Kommun backar från sitt krav på återbetalning och gör nu en ny upphandling av utförare av färdtjänstresor.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2013

Det var i sent i vintras som konflikten mellan de bägge parterna uppstod. Tvisten gäller avtalet om färdtjänst, arbetsresor och riksfärdtjänst i Ulricehamns kommun. Avtalstiden var 1 juli 2011-30 juni 2015.

Men parterna blev oense om tolkningen av det träffade avtalet.

Annons

? Kommunen har hävdat att texten i förfrågningsunderlag, anbud och avtal ska gälla.

? Taxi Ulricehamn har hävdat att avtalet ska tolkas utifrån tidigare praxis. Något som enligt Taxi Ulricehamn kommunen också har bekräftat. Taxi Ulricehamn har hävdat att man i upphandlingen varit tydlig med att en fast summa för resor upp till tre kilometer tillkommer, förutom kilometeravgift.

? Kommunen har bestritt Taxis påstående och hänvisat till avtalstexten.

Som en del i tvisten skickade Ulricehamns kommun i våras ett återkrav på 762 781 kronor, avseende ”För mycket fakturerat Ulricehamns kommun 2012”.

Ett krav som avvisades av Taxi Ulricehamn.

Parterna har nu enats om ett avtal som innebär att Taxi Ulricehamn frånträder avtalet i förtid. En förutsättning är att bolaget fortsätter utföra tjänsterna enligt gällande avtal tills en ny upphandling hinner slutföras och ett nytt avtal kan träda i kraft.

Samtidigt drar kommunen tillbaka sitt krav på återbetalning av de belopp som kommunen tidigare krävt av Taxi Ulricehamn.

En tillfällig överenskommelse om att kommunens avtalstolkning skulle vara gällande skrevs under av parterna i mars 2013. Det innebar att vissa belopp drogs av från de fakturor som Taxi Ulricehamn skickade till kommunen. Genom avtalet nu har Taxi Ulricehamn inga krav på återbetalning av de belopp som dragits från fakturorna.

Under upphandlingen och till dess nytt avtal trätt i kraft ska ursprungligt avtal träffas, men med ett tillägg att kommunen ska betala en fast kostnad per resa, utöver den ersättning (kilometeravgift) som gäller i avtalet.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons