Annons
Nyheter

Föremål från Påbo kapell fick nya ägare

Korsstygnstavla, körtröjor, karmstol och tältstolar var några av föremålen när föremål från Påbo kapell auktionerades ut.
Nyheter • Publicerad 26 november 2013
Utropspriset för den gamla kronan var 4 000 kronor. Slutpriset landade på 7 000 kronor.
Utropspriset för den gamla kronan var 4 000 kronor. Slutpriset landade på 7 000 kronor.Foto: Kajsa Kettil
De flesta föremål bytte ägare när Åsundens församling bjöd in till auktion.
De flesta föremål bytte ägare när Åsundens församling bjöd in till auktion.Foto: Kajsa Kettil
Jesustavlan av korsstygn pryder nu väggen hemma hos Eva Klasson
Jesustavlan av korsstygn pryder nu väggen hemma hos Eva KlassonFoto: Kajsa Kettil

Det billigaste gick för en tia. Det dyraste föremålet kostade efter en budstrid inte mindre än 7 000 kronor. Det var auktionens dragplåster, en bronsliknande ljuskrona med kristallprismor. Kyrkoherde Ulf Jonsson berättar att han hittade kronan i ett förråd utanför kapellet.

– Den är i jugendstil och man har kanske tyckt att den har varit omodern, säger han.

Annons

Eftersom kronan var lite sned och vind, skickades den till en så kallad gelbgjutare i Skara. Nu har den rättats till, och saknade kristallprismor har ersatts av nya.

Var passar en sådan krona?

– Någonstans där det är stort och högt i tak, på en gammal herrgård kanske, säger Ulf Jonsson.

När auktionen drog igång fick de flesta föremål nya ägare. Men priserna varierade mycket. En anslagstavla gick för tio kronor. En karmstol ansågs efter budgivning vara värd 230 kronor. Och en korsstygnstavla föreställande Jesus ropades in för ett par hundringar.

Den nya ägaren Eva Klasson från Gällstad var nöjd med sitt fynd. Hon har många gånger besökt Påbo kapell och njutit av tavlan. Hon vet vem konstnären Svea Andersson var. Eftersom inga av hennes släktingar var på plats bestämde hon sig för att försöka bjuda högst.

– Den ska nog få hänga i vardagsrummet så att jag kan titta på den varje dag. Och så köpte jag den här, en nå-upp-pall, så att jag når upp till skåpen hemma! säger hon och pekar på en liten pall med handtag.

Även Påbo kapells nya ägare, Per och Helene Palmér, var på plats. Deras förhoppning var att köpa tillbaka så mycket som möjligt för att bevara kapellet som kulturell plats.

– Vi vill utsmycka det på ett vettigt vis och återskapa kapellet trots att det är avkristnat, säger Helene Palmér.

Intäkterna från auktionen går till Gällstads och Södra Säms gåvofond.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons