Annons
Nyheter

Flera fördelar med högre bränslepriser

Ju mer bränslepriserna går upp, desto snabbare kommer vi svenskar att ändra vårt beteende. Det är bra, skriver Jonatan Sjöstrand.
Insändare • Publicerad 23 november 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Snabbare förändring genom snabbt ökande bränslepriser. Bra anser, insändarskribenten.
Snabbare förändring genom snabbt ökande bränslepriser. Bra anser, insändarskribenten.Foto: Paul Madej

I en tid när klimatkrisen har varit känd i flera år och effekterna blir mer och mer påtagliga ser vi också en större medvetenhet och ett engagemang för att stoppa det skenande klimatet. Det går dock alldeles för långsamt. Det är för få som är villiga att förändra sitt beteende.

Vi ser globalt regeringar och ledare som inte tar sitt ansvar, men även nationellt går det segt. Hos svenska folket så är det fortfarande alldeles för många som inte tar sitt ansvar, som inte kan tänka sig att förändra något för att bidra. Bekvämlighet, status och ego går före. Där man tror att man kan fortsätta med sitt slösaktiga och konsumtionsbaserade beteende precis som innan. Precis samma beteende som har satt oss i denna situation vi för tillfället befinner oss i. Där vi till exempel ständigt skapar nya rekord i julhandeln år efter år. Konsumtion inte bara gällande varor utan även el, vatten och bränsle.

Annons

För många är tyvärr den största drivkraften till att förändra sig när det börjar märkas i plånboken. Ett exempel är bränslepriserna som har ökat mycket på kort tid. Då börjar folk vakna till. Och det är bra. För ju mer bränslepriserna fortsätter gå upp, desto fler kommer gå vidare från att gnälla till att faktiskt förändra sitt beteende. I stort eller smått.

”För många är tyvärr den största drivkraften till att förändra sig när det börjar märkas i plånboken.”

Därför är det oerhört viktigt att riksdagen ger tydliga signaler och vidtar åtgärder som gör att det lönar sig att tänka hållbart och kostar att göra tvärtom. En riksdag där alla partier är eniga och står upp för klimatet skulle kunna besluta om de kraftiga åtgärder som behövs för att öka på takten mot ett fossilfritt samhälle. Genom att vilja sänka bränsleskatten visar dessvärre vissa partier smärtsamt tydligt att röstfiske väger tyngre än klimatet.

Jonatan Sjöstrand

Annons
Annons
Annons
Annons