Annons
Nyheter

Fler valde till kyrkan

Antalet väljare i helgens kyrkoval ökade något, jämfört med förra valet 2009.
Nyheter • Publicerad 16 september 2013

Valdeltagandet i söndagens kyrkoval ökade med 0,8 procentenheter jämfört med 2009, till 12,7 procent. Det preliminära resultatet visar att Socialdemokraterna, som ökade något, fortfarande är största nomineringsgrupp i kyrkomötet.

Andra nomineringsgrupper som ökade var Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som intog andraplatsen, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka samt Sverigedemokraterna som ökade från 7 till 15 mandat.

Annons

Minskade gjorde Borgerligt alternativ (fd Moderata Samlingspartiet), Centerpartiet, Fria liberaler (före detta Folkpartister i Svenska kyrkan), Frimodig kyrka samt Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

I valet till kyrkofullmäktige i Ulricehamns pastorat var valdeltagandet 15,3 procent. I Redvägs församling var valdeltagandet ännu högre, 17,0 procent.

Birgitta Molander, ordförande i kyrkorådet och dessutom kandidat i gruppen Borgerligt alternativ, var en av dem som svarade för röstmottagningen i vallokalen i söndags.

– Jag tycker mig har märkt ett visst ökat intresse för de kyrkliga frågorna. Då vi varit ute på stan har många kommit fram och frågat om olika uppgifter som kyrkan svarar för, säger hon.

Också under själva valproceduren fick hon positiv respons.

– Flera av dem som röstade att det kändes bra att ha gått och röstat. Man tycker att det är något som man ska göra.

I vissa pastorat finns enbart en grupp att välja. Är det en modell för Ulricehamn?

– Jag tror inte det. Med flera alternativ blir det tydligare för väljarna vilka olika inställningar i sakfrågorna som finns, säger Birgitta Molander.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons