Annons
Nyheter

Fler studenter lockas av Borås

När Tingsholmsgymnasiet och Tranemo gymnasieskola analyserar niornas förstahandssökning drar de i stort sett samma slutsats. Fler än tidigare väljer studier i Borås.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011

Det är 167 elever som sökt Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn i första hand inför nästa läsår. Jämfört med ansökningen 2010 tio är det tio elever färre. Inget ras på något sätt men för Catrine Berglund, försterektor på skolan, är det en tydlig effekt av det nya avtalet mellan Sjuhärads kommuner.

– I år är första året elever får söka fritt inom Sjuhärad. Tidigare har eleverna fått söka program som inte finns i hemkommunen men nu är det möjligt för den som bor i Ulricehamn att gå ett program som Tingsholm har, i Borås, säger Catrine Berglund.

Annons

Bäckängskolan i Borås är de stora vinnarna på det nya systemet. 24 elever från Ulricehamns kommun har sökt Bäckäng i första hand. Sven Eriksson-gymnasiet, även det i Borås, lockar också flera från Ulricehamn.

– Vår analys är att det är många som bor i östra delen av kommunen, Hökerum och Nitta, som väljer Borås. Vi har ingen färdig statistik som visar det utan det är mer en känsla, säger Catrine Berglund.

Några program ska inte vara i fara på Tingsholm. Minst antal sökande är det till industritekniska programmet, tre stycken.

– Från skolans sida ska vi göra allt för att behålla programbredden. Det är en av de viktigaste faktorerna för Tingsholm framöver. Jag hoppas att även de som beslutar om ekonomin förstår det, säger Catrine Berglund.

– Vi i Ulricehamn måste vara överens om vad vi vill med skolan. Är vi inte det så ser jag med viss oro på framtiden.

Även i Tranemo är det en tydlig trend att fler elever väljer Borås. 81 elever har sökt Tranemo gymnasieskola i första hand, 85 elever från Tranemo kommun söker en skola utanför kommunen.

– 50 av dem väljer ett program som vi inte erbjuder, säger Eero Jensholm som är tillförordnad rektor.

Eero Jensholm tycker att det är lite tidigt att göra en klar analys av läget så här bara några dagar efter ansökningsstoppet och han känner sig inte så bekymrad över siffrorna.

– Vi får se det som en utmaning. Det här var första omgången och vi lägger nu i en högre växel för att locka elever.

Antalet förstahandssökande

2010 2011

Tingsholmsgymnasiet 177 167

Tranemo gymnasieskola 116 81

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons