Annons
Nyheter

Fler råa mord i Ulricehamn

En flicka står på en hög byggnad beredd att hoppa. Så inleds polischefen Lena Matthijs nya kriminalroman som är både mörkare och rappare än debuten Killing your darlings.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Lena Matthijs på verandan i barndomshemmet. Hennes nya bok utspelar sig i Ulricehamn.
Lena Matthijs på verandan i barndomshemmet. Hennes nya bok utspelar sig i Ulricehamn.Foto: Jennie Aquilonius

Polisen Hasse Nelander-Wein och åklagaren Annie Rohdin från Killing your darlings får ta sig an ett nytt fall i uppföljaren, vilken går under arbetsnamnet Cecilias dagbok.

– Det är en hemsk historia där saker som skett i det förgångna får konsekvenser för nutiden. Deckaren har ett högre tempo och det händer mer saker än i den första boken, säger Lena Matthijs.

Annons

Egentligen började hon skriva på Cecilias dagbok redan innan Killing your darlings blev till. Men inspirationen sinade och sidorna blev liggande i en låda. Historien lämnade henne dock inte ifred. Den måste berättas. Idén till romanen kommer från en händelse som Lena Matthijs var med om för elva år sedan i tjänsten som polis. Under tre timmar stod hon på marken och försökte övertala en ung tjej att inte hoppa från en hög byggnad.

– Hon har etsats sig fast på min näthinna och jag undrar vad som fick henne att vilja ta sitt liv. När vi hade fått ner henne släpptes hon ut från psyket efter 15 minuter. Samhället har inte lyckats när det gäller vård av människor med psykiska trauman. Jag vill bland annat lyfta fram hur personer med posttrauman behandlas.

Den här gången har handlingen förlagts till Ulricehamn och Borås. I trakten där Lena Matthijs växte upp. Bokens slut utspelar sig mellan Mullsjö och Kölingared, där hon som ung red genom skogarna under sommarens ridläger. Hökerum och Liared dyker upp i historien och ett mord sker i centrala Ulricehamn.

Killing your darlings har gett erfarenhet. Lena Matthijs har nu funderat mer över upplägget och lagt upp en bättre kapitelplan.

– Jag ser berättelsen som en film i huvudet och vet nu hur de olika scenerna ska haka i varandra på ett bra sätt. Jag funderar mer över när viss information ska presenteras för att både läsarna och poliserna ska bli överraskade. Jag är inte heller lika mångordig.

Karaktärerna är ett hopplock av människor hon mött och en del händelser är hämtade från åren som polis.

– Genom mitt jobb har jag insett att mord ofta har enkla förklaringar. Det handlar vanligtvis om starka känslor som ilska och hat och mord är i vissa fall den definitiva hämnden.

Cecilias dagbok är nu ute hos läsare för korrektur och kommentarer. Därefter ska den skickas till en mängd förlag, Lena Matthijs vill inte ge ut den på eget förlag som med Killing your darlings. Redan nu har hon ytterligare två historier i bakhuvudet.

– Det är roligt att försvinna in i min egen fantasi. Om jag kunde försörja mig på att skriva skulle jag vilja göra det på heltid.

Lena Matthijs, 47, arbetar i Göteborg som bland annat chef över större insatser och ingår i ledningen för de länsgemensamma enheterna. Hon har dock kvar sin grundtjänst kvar i Borås. Hon är uppväxt i Ulricehamn och flyttade hem igen 2003. Efter 18 år i Skåne tog hon och maken Peter Matthijs över villan när fadern Sylve Berglund flyttade till Spanien. Killing your darlings var hennes debutbok. Den går även som serie i UT över sommaren.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons