Annons
Nyheter

Fler medborgarförslagom vägar och trafik

Vid senaste mötet med Kommunstyrelsen besvarades flera medborgarförslag med anknytning till trafikfrågor. Några fick positivt svar.
Nyheter • Publicerad 12 september 2013

Väg till Hökerums badplats

En Hökerumsbo har vid två tillfällen föreslagit att vägen mellan samhället och badplatsen i Mogden ska åtgärdas eftersom han anser att den är mycket trafikfarlig, och att inte minst barn och ungdomar är utsatta.

Annons

Kommunens svar är att arbete med detaljplan för området pågår, i syfte att skapa område för permanentboende. Om planerna förverkligas måste gatunätet förbättras, helst med en separat cykelväg.

Men läget för den aktuella detaljplanen är just nu oklart, eftersom intresset från den störste markägaren minskat. Därför är det svårt att ange en tidplan. På lång sikt kommer en förbättring att ske med gång- och cykelväg i samband med detaljplanen, är beskedet till Hökerumsbon.

Kolletivtrafik till Hössna

En tjej från Hössna skrev 2010 ett medborgarförslag om förbättrad kollektivtrafik när hon gick första året på Tingsholm. "Som boende i Hössna är alltid frågan om skjuts ett problem, inte bara för ungdomar utan även för pensionärer och småbarnsfamiljer", skrev hon bland annat.

Kommunens svar är att såväl Hössna som Knätte och landsbygden runt omkring redan i dag har tillgång till kollektivtrafik i form av så kallad Närtrafik. Det finns också möjlighet att i mån av plats åka med skolbussen. Däremot är kollektivtrafik på helgerna begränsad i stora delar av regionen, konstateras det. Och det är också det svar Hössnatjejen får.

Det kan noteras att kommunen deltar i en referensgrupp som tillsammans med Västra Götalandsregionen ska se över kollektivtrafiken på landsbygden.

Busstrafik i Ulricehamn

En ulricehamnare tycker att trafiken på stadsbusslinjerna 70 och 72 slutar för tidigt på dagarna.

Kommunen svarar att möjligheten att påverka Västtrafiks trafikutbud är begränsat och att det inte finns pengar till en föreslagen utökning. Man hänvisar också till att det under kvällstid finns ett antal turer med linje 200 och 208, som trafikerar sträckan mellan busstationen och till exempel Stadsparken.

Mot denna bakgrund avslås medborgarförslaget.

Annons

P-plats för mopeder vid Tingsholm

Var får mopederna parkera på Tingsholm? var den fråga en ung Vegbytjej 2011 ställde till kommunen. Mopedparkeringen vid Tingsholms norra infart används inte, utan mopedåkarna ställer sig på bilparkeringen, så att bilarna inte får plats, konstaterade hon. Bättre skyltar med information om var mopederna får stå och kanske mopedförbud på bilparkeringen, var hennes förslag.

Kommunen svarar att det ska göras en översyn av behovet av bättre skyltning gällande var mopeder får parkera. Och med det är medborgarförslaget antaget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons