Annons
Nyheter

Fler gör skatteavdrag för hushållstjänster

Antalet personer som gör skatteavdrag för hushållstjänster i Ulricehamn har ökat. Under 2011 har nästan dubbelt så många, jämfört med föregående år, använt sig av avdragsgill renhållning, underhåll, tvätt, det så kallade Rut-avdraget.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2012

Det blir allt populärare bland ulricehamnarna att använda sig av företag när det gäller hjälp med renhållning, underhåll och tvätt i hemmet. Förra året betalade Skatteverket tillbaka 2,5 miljoner kronor till privatpersoner. I år är utbetalningssumman betydligt högre, dryga fyra miljoner kronor.

– Det märks att ulricehamnarna blir bättre på att använda företag till hushållsnära tjänster. Vi märker ett uppsving bland alla kundgrupper, säger Anna-Karin Ivarsson, vd för Dammråttan.

Annons

Dammråttan, som tillhandahåller städtjänster, konstaterar att det återfinns familjer, äldre, yngre, personer som reser mycket, ensamstående med flera i deras kundgrupp. Det är roligt att folk unnar sig den här förmånen, konstaterar Anna-Karin Ivarsson.

När det gäller Rot-avdrag (skatteavdrag för reparation, underhållning, tillbyggnad) har antalet personer som utnyttjat det under året också ökat. För året 2010 betalades 33,5 miljoner kronor tillbaka till ulricehamnarna. I år har summan ökat till nästan 37 miljoner kronor.

I Tranemo kommun är utbetalningarna från Skatteverket när det gäller Rot-avdraget nästan samma 2010 som 2011, drygt 18 miljoner kronor. Också där är det avdraget för hushållstjänster som står för den största ökningen. Där handlar det om ökning på cirka en halv miljon kronor, från nästan en miljon till 1,5 miljoner kronor.

Antal personer som köpt husarbete, Rut, under 2011

Ulricehamn 1156

Tranemo 408

Vårgårda 317

Mark 1334

Borås 3720

Antal personer som köpt Rot-tjänster under 2011

Ulricehamn 2971

Tranemo 1409

Vårgårda 1190

Mark 4035

Borås 9980

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons