Annons
Nyheter

"Firandet har spårat ur"

Årets studentfirande har blivit ett problem.
- Vi tycker att det har spårat ur det här året, säger gymnasiechef Catrin Berglund.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011

Bland annat förekom det alkohol på skolans område under den så kallade studentkampen i måndags.

- Vi var ute flera gånger och stöttade de ettor och tvåor som arrangerade. Vi plockade alkohol av ungdomar och avvisade en del från skolans område. Det var framförallt i några klasser det fanns elever som inte tog det här på allvar.

Annons

Generellt handlar det under firandet bland annat om att vissa elever tar sig stora friheter och inte följer skolans ordningsregler. Det har "spårat ur i år", som Catrin Berglund säger.

- Vissa elever det här året är mindre varsamma med det förtroende de har fått. Det är ingen som är otrevlig. När vi beslagtar alkohol ber de om ursäkt och lämnar ifrån sig, men det är ändå som om de inte förstår att här går en gräns. De lever i en uppfattning att de ska ha roligt oavsett konsekvenserna. Där finns det brist i att ta hänsyn.

Det har förekommit händelser på stan i form av nedskräpning och skadegörelse. Catrin Berglund säger att hon bland annat är orolig att den omfattande nedskräpningen i Stadsparken har orsakats av gymnasieungdomar. Men skolans möjligheter att agera är där begränsade, dels för att de inte vet vem som ligger bakom, dels för att det skedde utanför skolans område på elevernas fritid.

- Vi kan bara ytterligare öka vårt samarbete med polisen och socialtjänsten, säger hon.

Men problemen kopplade till skolan kommer få konsekvenser. Bland annat för återstående studentevenemang men också för nästkommande årskullar.

Catrin Berglund berättar att de kommer öka vuxendeltagandet och intensifiera ansträngningarna att beslagta alkohol och avvisa berusade.

- Vi kommer vara mycket mer noggranna med att kontrollera att det inte förs in alkohol i skolan, mycket mer noggranna med att ta reda på om de är nyktra, än vad vi har behövt tidigare.

De kommer till exempel att neka tillträde till studentlunchen och till studentfirandet i sim- och sporthallen om det är så att man är påverkad eller har med sig alkohol. De kommer också vara striktare i sin bedömning än vad de varit förut.

Det har förekommit en oro att studentkampen ställs in nästa år på grund av problemen. Så blir det inte, säger Catrin Berglund. Däremot blir det ett annat upplägg med mer vuxendeltagande.

- Vi kommer inte ställa in något, elever ska ha roligt. Man kan ha roligt utan alkohol.

Annons

Bland annat tycker hon det är viktigt att agera starkt nu, eftersom det här beteendet riskerar att sprida sig till nästkommande studenter.

- Det är fina elever men vi på skolan ska reagera när de brister i sina skyldigheter.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons