Annons
Nyheter

Finnekumla gård redo för försäljning under våren

Det har varit en lång juridisk process kring arvskiftet av Finnekumla gård i Vegby. Nu är dock en försäljning nära.
– Den har ökat betydligt i värde sen senaste värderingen, säger ansvariga mäklaren.
Finnekumla • Publicerad 12 april 2022
Finnekumla gård
Finnekumla gårdFoto: Henrik Erickson

I april 2021 stod det klart att Riddarhuset i Stockholm ärvde hela Finnekumla gård i Vegby. Claes Sparre, som tidigare ägt gården motsatte sig dock detta och har i en utdragen rättstvist istället hävdat sin rätt till gården.

Nu är det dock officiellt att gården kommer läggas ut till försäljning under våren. Men potentiella köpare har redan legat på mäklaren sedan i höstas.

Annons

– Jag har fått försäljningsuppdraget, det är påskrivet och klart. Jag har kommit överens med säljaren Riddarhuset om att lägga ut den för försäljning under maj månad, säger John Enander på mäklarfirman Areal.

”Jag tror det kommer vara stort intresse, jag har redan blivit uppvaktad av fem av varandra oberoende intressenter.”
John Enander, mäklare

– Jag tror det kommer vara stort intresse, jag har redan blivit uppvaktad av fem av varandra oberoende intressenter.

John Enander var också den som 2019 värderade gården till 45 miljoner kronor. Ett värde som stigit sedan dess.

John Enander, mäklare på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn.
John Enander, mäklare på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn.

– Vi går i nuläget inte ut med någon exakt prislapp. Men utifrån det faktum att markpriserna gått upp generellt sen dess och att gårdens virkesförråd troligtvis är större, blir min bedömning att värdet är betydligt högre nu, säger John Enander.

Enligt honom finns det också en tredje faktor som fått priset att stiga. John Enander förklarar att i normalfallet är det i princip inte möjligt för en juridisk person, till exempel ett skogsbolag, att köpa mark av en privatperson. Men det finns en lucka i systemet genom att man kan testamentera privatägd mark till en juridisk person, vilket Riddarhuset är. Detta öppnar i sin tur möjligheter att nu sälja gården till en annan juridisk person. John Enander tror dock att gårdens dryga 300 hektar produktiva skogsmark är för lite för att ett stort bolag att ska vara intresserade.

Finnekumla gård är på totalt 482 hektar landareal. Bilden visar en bit av gårdens 31 hektar betesmarker.
Finnekumla gård är på totalt 482 hektar landareal. Bilden visar en bit av gårdens 31 hektar betesmarker.Foto: Henrik Erickson

– Men detta breddar underlaget av ekonomiskt starka intressenter, vilket också kan påverka priset, säger John Enander.

Köparen till en av Ulricehamns kommuns större fastigheter kommer dock få en udda detalj att förhålla sig till. Enligt mäklaren har Claes Sparre en nyttjanderätt av bostadshuset, vilken sträcker sig fram till 2025.

– Det är klart att det är besvärande att bostaden inte är tillgänglig redan vid tillträdet. Men samtidigt är det troligtvis den omfattande arealen skog och mark som kommer generera det största intresset för Finnekumla, tror John Enander.

Det som sker närmast är att fastighetens skogsbruksplan ska uppdateras. Det finns också en rad samfälligheter med kopplingar till Finnekumla gård, som behöver redas ut. Därefter kommer den bjudas ut till försäljning. Överskjutande vinst från denna kommer fördelas mellan Riddarhuset och förra ägarens barn, som genom laglott är berättigade till 50 procent av överskottet från försäljningen.

Fakta

Finnekumla gård i siffror

• Värderades 2019 till 45 miljoner kronor.

Fastigheten Ulricehamn Finnekumla 10:1 är på totalt 482 hektar (ha) landareal, varav;

• 328 hektar produktiv skog (Enligt bedömning från 2019 med ett virkesförråd på 156 skogskubikmeter (m3sk) per hektar. Enligt mäklare John Enander är det troligtvis på 160-170 m3sk idag).

• 104 ha inägomark, varav 62 ha åker, 18 ha Salix energiskog och 31 ha betesmark.

• Där utöver ingår 121 ha vattenareal i Sämsjön och 54 ha i Yttre Åsunden.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons