Annons
Nyheter

Finnekumla gård såld – nya ägarna tar över under hösten

Den långdragna processen kring Finnekumla gård har nu nått vägs ände. En ny ägare, med lokal koppling, står redo att ta över i höst.
Finnekumla • Publicerad 14 juli 2022 • Uppdaterad 11 november 2022
Finnekumla gård är såld. Köparen är enligt ansvariga mäklaren John Enander två bröder med lokal koppling.
Finnekumla gård är såld. Köparen är enligt ansvariga mäklaren John Enander två bröder med lokal koppling.Foto: Areal fastighetsförmedling

Finnekumla gård i Vegby har fått ny ägare. Det bekräftas nu av mäklaren John Enander på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn, som skött försäljningen.

– Det är lokala köpare, två bröder som har lokal anknytning och bor i trakterna, säger John Enander.

Annons

Prislappen var satt till 67 miljoner kronor. John Enander avslöjar dock inte vad köpesumman till sist landade på, men kommenterar försäljningen så här:

”Säljaren Riddarhuset tog fasta på vad som är bra för bygden och även vad som är bra för deras anseende. Det blev ett bra pris men Riddarhuset drev det inte till sin yttersta spets för att klämma ut mesta möjliga”
John Enander, fastighetsmäklare

– Säljaren Riddarhuset tog fasta på vad som är bra för bygden och även vad som är bra för deras anseende. Det blev ett bra pris men Riddarhuset drev det inte till sin yttersta spets för att klämma ut mesta möjliga.

– Riddarhuset ser köparen som lämplig för att fortsätta förvalta jord och skog men jag har inga detaljer kring köparnas planer att bosätta sig där inte.

John Enander, mäklare på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn.
John Enander, mäklare på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn.

Enligt John Enander så fanns möjlighet att göra avslut med energibolag som såg möjligheter att exploatera fastigheten.

– Riddarhuset tog också hänsyn till vad man trodde folk i närområdet kunde tycka. Med denna ägaren blir det minst förändring och störst chans att gården förvaltas vidare i samma anda som tidigare. Riddarhuset är så klart tacksamma för vad de fått och har haft bygden i åtanke under försäljningen.

Den tidigare ägarens två barn delar nu genom sin laglott på hälften av den överskjutande vinsten från försäljningen, resterande del går till Riddarhuset.

Jaktsrättsinnehavare, arrendatorer och Claes Sparre, som tidigare också ägt gården, är alla informerade om försäljningen. Den nya ägaren kommer få tillträde till gården under sensommaren eller under hösten. I nuläget har säljaren Riddarhuset ett företag som förvaltar fastigheten för deras räkning.

Försäljningen markerar slutet på en lång och uppslitande historia men John Enander konstaterar att det var nog få som trodde att det skulle ta så lång tid att få till en försäljning av gården.

”Det är den mest speciella försäljning jag har varit med om sett till priset och omständigheterna”
John Enander fastighetsmäklare

2019 gjorde han en värdering av Finnekumla gård. Den hade då testamenterats till Riddarhuset i Stockholm och värderingen gjordes inför en förestående försäljning. En långdragen rättsprocess kring ägarskapet av gården följde sedan och det skulle alltså dröja till juli 2022 innan gården slutligen såldes.

– Jag har varit förvånad över det enorma intresset när vi gick ut och marknadsförde fastigheten. Första veckan efter det svarade jag i telefon och på mejl dagarna i ända. Det är den mest speciella försäljning jag har varit med om sett till priset och omständigheterna. Det har varit omtumlande för min del också och jag är lättad och glad att vi kommit till det här avslutet.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons