Fin SM-start för UIF-åkarna

Det blev en riktigt fin start på skid-SM i Umeå för Ulricehamns IF. Hanna Falk blev sexa i skiathlonloppet och övriga damer åkte också stabilt.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2014

Det var i det längsta tveksamt om Hanna Falk skulle ställa upp i skiathlon i SM. Men så blev det alltså.

Sprintstjärnan visade också direkt att hon ville vara med och kriga om topplaceringarna. Åt suveräna Charlotte Kalla fanns förstås inget att göra. Hon ryckte redan efter ett par kilometer och drog sedan ifrån mer och mer hela vägen till mål.

Annons

Där bakom var det desto jämnare. Hanna Falk var med i ett koppel med sex, sju åkare och efter 3,75 kilometer han UIF-tjejen avancerat ända upp till tredje plats.

Till skidbytet efter 7,5 kilometer kom Falk in som femma, sju sekunder från då bronsplacerade Mia Eriksson, Piteå.

Under loppets andra halva, fristilsdelen, tröt Hanna Falks krafter något och hon tappade kontakten med Eriksson, Maria Rydqvist och Sofia Bleckur som gjorde upp om medaljerna bakom Kalla.

I stället blev det en spurtstrid mellan Falk och Linn Sömskar om femteplatsen. En duell som Sömskar vann.

Sprintspecialisten Hanna Falk fick under och efter loppet mycket beröm av SVT-experten Anders Blomqvist, som var överraskad över att hon höll farten så bra under de 15 kilometrarna.

Ett kvitto på detta är att Falk under de sista kilometrarna åkte i från en så stark åkare som Anna Haag, OS-tvåan i skiathlon från Vancouver, som fick nöja sig med åttonde plats i SM-loppet.

UIF:s andra sprintspecialist Maria Nordström gjorde också ett bra lopp och tog sig i mål på 16:e plats, ungefär två minuter efter Hanna Falk.

Tredje Ulricehamnsåkaren i loppet, Emilie Cedervärn, var ungefär en halv minut bakom Nordström på 21:a plats.

De tre goda UIF-insatserna borgar för en rolig damstafett under fredagen.

I herrklassens tremilslopp var Marcus Johansson bäste svartgule åkare. Johansson låg som bäst på 20:e plats, men föll tillbaka något och slutade 27:a. Avståndet upp till segrande Marcus Hellner var fem och en halv minut.

Jonas Emtervall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.