Annons
Nyheter

Fick böter i efterhand

Får man verkligen göra så här, undrar Gabriella Ferm, som parkerade fel men fick parkeringsboten långt senare på en annan plats.
Nyheter • Publicerad 6 september 2011
Gabriella Ferm parkerade fel utefter Storgatan, men parkeringsboten fick hon först senare, på en annan plats.
Gabriella Ferm parkerade fel utefter Storgatan, men parkeringsboten fick hon först senare, på en annan plats.Foto: Anders Rosenberg

Det var vid lunchtid i torsdags som Gabriella Ferm skulle göra ett ärende i en butik på Storgatan. Det var fullt på parkeringen utefter vägen, men fanns plats på en annan parkering där hon egentligen inte får stå. Eftersom hon bara skulle göra ett väldigt kort ärende chansade hon.

Efter ungefär femton minuter kom hon tillbaka, körde iväg till sitt jobb och fortsatte med sin dag.

Annons

Men sedan, när hon vid femtiden på eftermiddagen hade slutat sitt jobb och skulle åka hem, då satt det en böteslapp på vindrutan. Och böterna är för att hon ställde sig fel vid lunchtid.

Precis innan hon gick ut till bilen, läste hon en insändare i tidningen från en man som hade parkerat fel i Ulricehamn, men sedan fått böter hemma i Älmestad dagen efter.

Hennes egna erfarenheter plus insändaren fick henne att fundera.

Att hon har parkerat fel är otvivelaktigt och för det kan hon tänka sig böter, men hon tycker det är fel när man inte får dem vid den tid och på den plats där felparkeringen sker.

Får man verkligen göra så här, undrar hon.

– Jag tycker inte man ska få en p-bot fem timmar efter att man har parkerat fel.

– Det är konstigt att man åker runt och letar upp bilen så här, då vill man ju bara sätta dit folk.

Lena Carlbergh är trafikplanerare på kommunen och den som ansvarar för parkeringsövervakningen, som kommunen köper av Securitas.

Hon har inte hört om sådana här fall tidigare, men säger att hon den sista tiden har fått ta emot reaktioner på just det här med att bötfälla i efterhand.

– Jag tycker det verkar väldigt konstigt, det måste jag säga. Jag kan inte få för mig att man ska göra så, säger hon.

Annons

Men mer än så vill hon inte säga innan hon har pratat med Securitas om ärendet.

Securitas avdelningschef i Borås, Daniel Thydell, känner inte till de enskilda fallen, men säger att det generellt sett inte ska gå till så här.

– Har de stått fel ska de få lappen där och ingen annanstans, säger han.

På frågan vad de som har råkat ut för detta ska göra, säger han att de kan överklaga. Han uppmanar dem att följa instruktionerna som följer med parkeringsboten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons