Annons
Nyheter

Fibernätet ska bli större med Telia

Igår konkurrenter. Idag samarbetspartners. Telia kommer "hyra" Ueab:s fibernät i tolv år framöver.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011
Lars Sandqvist försäljningschef Telia, Magnus Axelsson Teknikansvarig Telia, Per Ingloff, vd Ueab, Tobias Blom, stadsnätsansvarig Telia, Bengt Göran Andersson it- och bredbandschef Ueab gläds över avtalet.
Lars Sandqvist försäljningschef Telia, Magnus Axelsson Teknikansvarig Telia, Per Ingloff, vd Ueab, Tobias Blom, stadsnätsansvarig Telia, Bengt Göran Andersson it- och bredbandschef Ueab gläds över avtalet.Foto: 

Ulricehamns energi AB och Telia undertecknade ett tolvårigt avtal igår morse och enligt Ulricehamns energi AB:s vd Per Ingloff är det ett avtal med enbart vinnare. Hur mycket Telia betalat för att få hyra in sig på Ueab:s nät vill Per Ingloff inte tala om.

Ueab slipper sköta support och avtal med olika aktörer; det kommer istället Telia att göra. Ueab får på så sätt loss resurser och kan lägga mer kraft på att bygga ut nätet. Telia får tillgång till ett nät som redan har 20 procent av hushållen i kommunen som kunder. Och för konsumenten ska det bli både större valmöjlighet och kanske till och med billigare än den nuvarande lösningen.

Annons

Telia kommer att ha ett så kallat öppet nät där många olika företag kan slåss om att hitta kunder. I dagsläget är sex stycken leverantörer klara: Idag kan man få bredbandshastighet upp till 100 megabite per sekund genom Ueab. Telia kommer kunna erbjuda upp till 1000, men då till en dyrare kostnad.

– Konsumenten ska kunna välja. Den som bara är intresserad av pris ska kunna hitta ett lågprisalternativ, medan det ska finnas något för den som vill ha andra tjänster också, säger Lars Sandqvist försäljningschef på Telia.

– Idag är det inte så mycket hastigheten som är viktig. Det som är viktigt är att nätet har kapacitet att klara HD-tv-apparater och ett hushåll med flera datorer som är på samtidigt. Det ställer ganska stora krav på nätet och det blir inte mindre i framtiden, säger Bengt-Göran Andersson på Ueab.

Den framtida utbyggnaden av fibernät i kommunen styrs av intresset från presumtiva kunder. Så småningom ska Telia och Ueab även sätta sig ned och ta fram en utbyggnadsplan. Det ligger i både Telias och Ueabs intresse att fibernätet växer både i staden och på landsbygden. Jordbruket är till stor del datoriserat och många lantbrukare behöver snabbt och tillförlitligt bredband.

Det stora problemet på landsbygden är att anslutningskostnaden oftast blir väldigt dyr. Rådet Ueab ger är att gå samman i byalag, upprätta en ekonomisk förening och söka pengar externt. Ueab är redan idag rådgivare till ett par byalag.

För enskilda villor i stadsnätet innebär anslutningsavgiften till fibernätet på 15 000 kronor också en betydande kostnad.

– Vi har en dröm om att man från regeringens håll ska instifta ett rot/rut skatteavdrag för installation av bredband också, man har ju som mål att 90 procent ska ha ett snabbt bredband år 2020, men vi får väl se hur det blir med det, säger Per Ingloff.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons