Annons
Nyheter

Fest för Kusinerna vid förskolan i Hökerum

Två clowner, en trubadur och en politiker. Plus mängder av barn, föräldrar och personal. Det var festligt värre vid Hökerums förskola i torsdags.
Nyheter • Publicerad 23 november 2013
Kusinerna lyser vackert när mörkret sänker sig.
Kusinerna lyser vackert när mörkret sänker sig.Foto: 
bildtext kommer senare
bildtext kommer senareFoto: 

Kanske kunde vädret ha varit lite snällare mot alla som hade samlats denna snöregnruskiga novembertorsdag, men fira gjordes det ändå. Förskolan fyllde ett år och samtidigt invigdes Kusinerna, den ljusskulpturgrupp som pryder skolgården sedan ungefär ett halvår tillbaks.

De vackert rundade små orange figurerna – precis lagom stora för att barn mellan ett och fem år ska kunna klättra, sitta, rida och krama dem – tänds automatiskt varje dag när det blir mörkt och lyser vackert, till glädje för både barn och personal. Kvinnan bakom Kusinerna är Monika Gora, polskfödd konstnär och landskapsarkitekt, representerad i mängder av offentliga miljöer, med skulpturer som ofta är en kombination av ljus och färg, som Kusinerna.

Annons

– Alla tycker något om dem, men alla tycker olika – så är det med riktig konst, sa invigningstalaren Roger Wilhelmsson, som representerade politiken denna dag.

Och så klipptes de blågula banden som hängde runt Kusinerna och vaktmästaren Olle Rosell tände skulpturerna, manuellt, och så var konstverket officiellt invigt.

Hökerumsfödde musikern Marcus Sigvardsson tog över och underhöll med sång, gitarrspel och spex utanför förskolan – med tanke på vädret lite av en bravad.

Och så bjöds publiken in till vernissage med bilder gjorda av barnen tillsammans med Tingsholmselever.

Anna Laang, verksamhetschef för kommunens kultur, var en i publiken. Hon var glad över att konstverket kunnat köpas in.

– Det är tack vare enprocentsregeln, berättade hon.

Den regeln är en kommunal policy som säger att en procent av kostnaden för ett kommunalt bygge ska avsättas till konstnärlig utsmyckning.

– Men det är långt ifrån alltid det sker, konstaterade Roger Wilhelmsson, en av de politiker som håller i den kommnala pengapåsen.

Hökerums förskola ligger innanför äldreboendet Hökerumsgården. Den har fem avdelningar med i dag 80 barn. Förskolechef är Jenny Börjesson.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons