Annons
Nyheter

Femton lärare sägs upp i Tranemo

Minskande elevunderlag gör att femton lärare i Tranemo kommun nu sägs upp.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2010

Varslet om uppsägningar lades i höstas. Ursprungligen var omfattningen 16,6 tjänster.

MBL-förhandlingarna avslutades strax före jul. Enligt protokollet är det 11, 73 tjänster som ska bort inom grundskolan. I praktiken berörs femton anställda av uppsägningarna. Uppsägningstiden är sex månader, vilket i praktiken innebär att det blir inför höstterminen som lärarna får sluta.

Annons

– Exakt hur många som i slutänden får gå vet vi inte i dag, säger bildningschef Mats Lundborg. Men omfattningen av varslet rör samtliga områden inom grundskolan, både lärare för årskurs 1-7 och 4-9.

Det är ett minskande elevunderlag som är huvudorsak till att antalet lärare inom grundskolan nu reduceras. För Mats Lundborg kommer denna utveckling inte som någon överraskning.

– Ända sedan jag började som bildningschef har jag pratat om behovet av att anpassa organisationen. Men det kan säkert finnas vissa som blir förvånade över att vi nu tvingas säga upp personal.

Mats Lundborg poängterar att varslet inte innebär att lärartätheten påverkas.

– Här sker ingen minskning. Vad det handlar om är en anpassning av antalet lärare i förhållande till det minskande antalet elever, säger han.

Enligt Mats Lundborg har behovet av denna anpassning funnits sedan tidigare.

– Vi har haft ett ganska stort antal vikarier, som blivit inlasade. Dessa har fått ingå i en lärarpool. Hittills har vi haft jobb för dessa, men nu såg vi att det inte längre fanns underlag för det.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons