Annons
Nyheter

Fem frågor till Stig Svensson i Gällstad...

...som vill skicka politiker och tjänstemän på kurs för att lära sig skriva begriplig svenska.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2011

Varför lägger du detta medborgarförslag?

– Obegripligt språk i tal och skrift är något som jag irriterat mig över i många år. Så när jag såg en formulering inför fullmäktige nu i måndags tänkte jag att nu är det dags att reagera.

Annons

– Vilken formulering?

– ”Mot denna bakgrund föreslår jag att anslagsbindningsområde finansförvaltning i 2011 års budget minskas med 3824 tkr, och att motsvarande belopp tillförs anslagsbindningsområde kommunstyrelsen”. De borde gå att beskriva enklare.

Du har själv jobbat politiskt i många år. Vad tror du är skälet till att det blir en och annan obegriplig formulering?

– Det är flera yrkesgrupper som ibland använder sig av fackspråk. Det är lätt att det tas över av politiker, som sedan använder det utan att tänka på att andra ska förstå.

Då du själv var politiker var väl dina inlägg alltid glasklara i både formulering och tanke?

– Nja, det har nog hänt att jag också svarat för en och annan svår mening. Men jag har alltid försökt tänka på att uttrycka mig begripligt.

– För min del har det snarare handlat om min dialekt. Här i trakterna är det inget problem, men som ombud vid stämmor och annat fick jag tänka på att hålla igen på vissa dialektala uttryck.

Har du några skräckexempel på formuleringar som politiker och tjänstemän använder sig av?

– Det förekommer ofta att folk säger att ”något ligger i pipeline”. När det redan finns ett bra svenskt uttryck för detta, genom att säga att något är på gång.

–”Implementera” är ett annat ord som irriterar mig. Här hade det varit mycket bättre för begripligheten med att säga kommer att genomföras eller införas.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons