Annons
Nyheter

Fel loft fällde drömhuset

Kommunen godkände bygglovet. Grannarna överklagade. Ett inrett loft fick länsstyrelsen att upphäva kommunens beslut.
Nyheter • Publicerad 26 september 2013

Det skulle bli familjens drömhus. Tomten var köpt, bygglovet utformat efter stadsarkitektens råd. Husbyggarna hade precis andats ut i våras när de tre veckornas överklagandetid hade gått ut. Men så fick de reda på att ett överklagande hade lämnats in i allra sista stund. Det innebar att ärendet gick vidare till länsstyrelsen. Nu ställer sig länsstyrelsen på de överklagandes sida och upphäver kommunens beslut om bygglov.

Orsaken är ett inrett loft. Enligt detaljplanen får enplanshus byggas i området. Samtidigt godkänns en nockhöjd som stadsarkitekt Gunilla Pettersson beskriver som generös.

Annons

– Den inbjuder till att man gör något mer av takhöjden. I det här fallet hade man valt att ha ett inrett loft, och det var det som länsstyrelsen inte godkände, säger hon.

Eftersom fasaden har fullhöjd i ena änden av loftet betraktas det som en andra våning. Om man i stället hade valt ett sadeltak och inrett en vind i mitten hade det varit förenligt med planbestämmelserna som tillåter att en vind inreds. Då hade det fortfarande varit ett enplanshus förklarar Gunilla Pettersson.

– Jag tog beslutet om bygglov i tron om att det inte var tal om ett tvåvåningshus.

När hon fick veta att beslutet hade överklagats tog hon kontakt med Boverket för att få veta exakt vad som gäller med så kallade pulpettak. Det visade sig att reglerna är svårtolkade och att verket ska se över hur reglerna är utformade. Efter att ha tittat på andra, liknande, domar, konstaterar Gunilla Pettersson att familjen skulle ha kunnat bygga samma hus, med samma takhöjd, om de hade satsat på en inredd vind i stället för ett loft i ritningen.

Till saken hör även att ett likadant hus, med samma takhöjd och inredda loft, får byggas i området. Det beror på att ingen har överklagat kommunens beslut om bygglov.

Tror du att reglerna kan uppfattas som godtyckliga av privatpersoner som vill bygga hus?

– Godtyckligt eller inte, sådan här är ju lagen. Man kan överklaga bygglov men om ingen överklagar går bygglovet igenom.

Gunilla Pettersson kommer att gå vidare för att få klarheter i vilka regler som gäller och för att dessa ska bli tydliga.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons