Annons
Nyheter

Fasta kostnader dyrare

Ulricehamn och Tranemo hamnar i mitten av listan i en årlig rapport om kostnader för uppvärmning, el, vatten, avlopp och sophämtning.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2011

Billigast är det i Luleå. Dyrast i Munkedal. Ulricehamn och Tranemo får en genomsnittlig placering i Nils Holgerssonrapporten 2011. I 16 år har rapporten publicerats för att belysa skillnader för ett flerbostadshus när det gäller taxor för el, vatten, avlopp, uppvärmning och sophämtning. Syftet är att kommuner och boende ska kunna se hur deras kostnader ser ut i jämförelse med andra kommuners.

Årets rapport visar att det finns stora skillnader mellan kommunerna. Det skiljer exempelvis mer än 10 000 kronor per år mellan en trerumslägenhet på 67 kvadratmeter i Luleå och Munkedal. I Luleå är kostnaden per kvadratmeter 221 kronor, i Munkedal 378 kronor. Ulricehamnarna får lägga i snitt 318 kronor per kvadratmeter, vilket är 10 kronor mer än förra året. I Tranemo är kostnaden 297 kronor per kvadratmeter, vilket är 13 kronor dyrare än 2010.

Annons

Enligt rapporten har kostnaderna ökat med 3,4 procent sedan 2010. Elen står för den största ökningen. Så har det sett ut under de år Nils Holgerssonrapporten har genomförts, sedan 1996 har kostnaden för el ökat med 75 procent. Under samma period har inflationen ökat med 20 procent.

Kostnad i kronor per kvadratmeter. Kostnaden avser uppvärmning, el, vatten, avlopp och sophämtning

Ulricehamn: 318

Tranemo: 297

Borås: 294

Falköping: 281

Herrljunga: 325

Nils Holgerssongruppen består av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo. I undersökningen "förflyttas" en bostadsfastighet till alla kommuner för att jämföra kostnaderna för uppvärmning, el, vatten, avlopp och sophämtning.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons