Annons
Nyheter

Färre arbetslösa i Ulricehamn

Arbetslösheten i Ulricehamn har minskat drastiskt. Särskilt bland unga. Där har arbetslösheten minskat med nästan en tredjedel jämfört med förra året, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2011

Förra året var arbetslösheten i Ulricehamn uppe i rekordnivåer. I Juli 2010 var uppemot 5,9 procent av Ulricehamns befolkning arbetslösa, samma månad det här året visar på siffror på en minskning med 1,5 procent. Bland unga var arbetslöshetssiffran i juli förra året 11,6 procent . I dag är den 9,4 procent.

– Det är väldigt roligt det här, och väldigt bra siffror. Under lågkonjunkturen vågade inte alla företag nyanställa unga, men nu har attityden och konjunkturen vänt, säger Bobby Hallman, chef på arbetsförmedlingen i Ulricehamn.

Annons

Begreppet arbetslösa innefattar öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Program med aktivitetsstöd är exempelvis praktikplats, eller arbetsmarknadsutbildning eller andra åtgärder där arbetsförmedlingen betalar ut ett stöd.

Bobby Hallman menar att arbetsförmedlingen arbetat extra hårt med att få ut ungdomar i praktik, vilket är en anledning till att arbetslöshetssiffrorna vänt.

– Förra året låg vi långt över rikets nivå, men har nu tagit igen det och till och med vänt trenden, säger Bobby Hallman.

Vad kan göras för att få ner ungdomsarbetslösheten ytterligare?

– Vi får jobba ännu mer på att hitta bra praktikplatser som senare kan leda vidare till arbete. Det är även bra om företag som har möjlighet att anställa fler ungdomar gör det. De får ju 16 procents lägre kostnader, inräknat sociala avgifter och försäkringar om de anställer en ung person jämför med en äldre, säger Bobby Hallman.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons