Annons
Nyheter
En man boende i Ulricehamn och en från Fritsla döms till fängelse efter att ha tvingat till sig en annan mans bankomatkod.
Nyheter • Publicerad 7 december 2010

Ulricehamnaren döms till ett års fängelse, den andre mannen till ett år och två månader.

Händelsen skedde på en annan ort i april.

Annons

Enligt offret ska de båda männen ha anklagat honom för att ha stulit guldföremål. När de inte hittade pengar tog de istället mannens bankkort och dosa till internetbanken. När han inte ville ge dem koden blev de våldsamma. De ska bland annat ha tryckt en kniv mot hans tinning och huggit honom i benet. Till slut fick de koden. När han även blev hotad till livet såg han sig tvingad att erkänna guldstölden.

Han har också berättat att männen brände honom med en cigarett och när de insåg att han inte hade pengar tog de saker från hans hem.

De båda anklagade männen ger en annan bild av händelseförloppet. Tingsrätten konstaterar dock att deras berättelser är mindre trovärdiga.

Tingsrätten gör dock en annan bedömning än åklagaren i vissa delar. Åklagaren ville att de båda männen skulle dömas för grovt olaga tvång, grov misshandel och rån. Men rätten anser att männen i detta fall bara ska dömas för olaga tvång. Rätten anser till exempel att det inte kan vara fråga om rån eftersom de båda männen inte har haft uppsåt att ta något utan bara att reglera en skuld, verklig eller inte.

De båda männen ska dock betala skadestånd till offret på 21 500 kronor.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons