Annons
Nyheter

Falsk försäljare utgav sig från att ringa från UEAB

Försäljaren påstod att man jobbade åt Ulricehamns energi.
– Men vi säljer ingen el och det här känns olustigt, säger marknadschefen Lisbeth Johansson.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2013
Lennart Larsson och Lisbeth Johansson vill varna alla andra för oseriösa säljare.Foto: Leif Fjellström

När Lennart Larsson i Ulricehamn fick ett erbjudande om att teckna ett el–avtal med ett Stockholmsbaserat elhandelsföretag, så blev han lite fundersam.

– Säljaren förklarade att företaget hade ett avtal med Ulricehamns energi och att man nu gick ut med ett erbjudande till alla i Ulricehamn. Ett erbjudande om billig el som skulle kosta samma som vad företaget köpte in elen för, berättar Lennart.

Annons

– Jag tänkte att det var lite märkligt att man skulle göra jättejobbet med att ringa runt till alla i stället för att göra ett utskick.

Efterhand så blev Lennart allt mer misstänksam mot försäljaren, som visade sig ha flera korrekta uppgifter om Lennarts boende och vad som stod på hans el–räkningar. Men inte riktigt fullständig information, vilket Lennart tyckte var märkligt om man nu samarbetade med UEAB.

– Jag frågade om hans namn och vad företaget hette, men då svarade han så snabbt och otydligt att det nästan inte gick att höra vad han sa. Men jag uppfattade i alla fall hans namn.

När Lennart efteråt frågade om försäljaren på Ulricehamns energi, så fick han svaret att någon med det namnet inte fanns anställd på företaget.

– Vi fick då höra den här historien och kan direkt säga att det här är inte något som vi är involverat i. Vi säljer över huvud taget inte någon el utan det sker bland annat genom 7H kraft, säger Lisbeth Johansson, marknadschef på Ulricehamns energi.

Därför kontaktade 7H kraft huvudkontoret i Skara, där man redan hade blivit uppmärksammat på det aktuella företaget och dess försäljningsmetoder och bett branschorganisationen för elhandelsföretagen – Svensk energi – att titta på detta.

– Självklart så är det olustigt att man använder vårt namn i det här sammanhanget, säger Lisbeth Johansson.

Nu går Lennart Larsson och väntar på en eventuell skriftliga bekräftelse på att han bytt el–leverantör.

– Jag kommer i så fall att annullera avtalet med hänvisning till ångerrätten. Men nog känner jag mig lurad av den där försäljaren.

Det aktuella företaget har agerat på liknande sätt i bland annat Skara och även där är det främst äldre personer som blivit uppringda. Men oavsett ålder så kan det nog vara bra att ha ordentlig koll på vem det är som försöker sälja via telefonen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons