Annons
Nyheter

Fägerskiöld nominerad till BTs debutantpris

Katarina Fägerskiöld är en av fem nominerade till Borås Tidnings debutantpris 2013.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013

Det är för boken Åsen som hon nominerats. Enligt motiveringen ”en stark, drabbande och helt osentimental vardagsskildring av svensk landsbygd”.

Katarina Fägerskiöld, född 1973, bor numera i Stockholm, men har sina rötter i Ulricehamn, där hon växte upp. Det är också lantbruksmiljö i Västergötland som romanen Åsen utspelar sig.

Annons

Din reaktion på beskedet att du har nominerats?

– Det är så klart jätteroligt. Samtidigt är det länge sedan jag skrev den, så på något sätt har jag lagt den bakom mig. Så sett kom beskedet nu som en överraskning.

Men samma bok prisades av ett studieförbund tidigare i år?

– Stämmer. Det var studieförbundet Vuxenskolans debutantpris 2012. Men det är sånt som man aldrig tror ska hända.

Vad betyder nomineringen nu för dig?

– Uppmärksamheten kan göra att boken säljer mer. Samtidigt är det så att när man skriver så tänker man bort allt sånt, som nomineringar och pris.

Du kombinerar jobbet som sjuksköterska med skrivande. Hur funkar det?

– Jag jobbar deltid, 80 procent. Dessutom är jag småbarnsförälder. Sammantaget gör det att man verkligen måste fokusera, man kan inte gå och vänta på inspiration. Jag försöker använda lediga stunder till disciplinerat skrivande. Samtidigt ser jag det som en fördel med den här kontrasten, alltså kombinationer skrivande och jobb som sjuksköterska. Jag är sån som suger åt mig som en svamp av situationer och upplevelser i arbetet.

– Tidigare jobbade jag på en akutmottagning, vilket är otroligt stressigt. Arbetet gjorde även att jag tog stressen och tankarna från jobbet med mig hem. Så här i efterhand fattar jag inte hur jag lyckades kombinera det jobbet med skrivande.

Du har annat skrivande på gång nu?

– Ja, jag håller på med ett manus som också utspelar sig i lantbruksmiljö. Men det är inte av samma slag som Åsen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons