Annons
Nyheter

Få unga läser vidare

Få unga i Ulricehamn och Tranemo väljer att läsa vidare och framförallt är det männen som inte går vidare till högskolestudier.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2014

Det är Universitetskanslersämbetet som publicerar siffror över hur många som har påbörjat högskolestudier vid 24 års ålder. Snittet i Sverige är 44 procent.

Men det är stora skillnader mellan olika kommuner och framförallt mellan kvinnor och män.

Annons

– De regionala skillnaderna i landet är mycket stora. Hur många som väljer högskolestudier har ett starkt samband med hur många i kommunens befolkning som har en högskoleutbildning, säger Harriet Wallberg, universitetskansler och chef för UKÄ.

Ulricehamns kommun ligger alltså under snittet. Här har 39 procent av 24-åringarna börjat studera. Ännu färre är det i Tranemo kommun, 33,1 procent.

Skillnaden mellan män och kvinnor är stor.

Bland kvinnorna i Ulricehamn är andelen 47 procent jämfört med 33 procent bland männen. Siffrorna för Tranemos del är 42,4 och 22,1. Det är alltså nästan bara var femte man i Tranemo kommun som går vidare till högskolestudier innan 24 års ålder. Endast ett fåtal kommuner i regionen har en lägre siffra.

– Det är olyckligt att skillnaderna mellan män och kvinnor är så stora. Det lönar sig alltid att studera på högskolan. Åtta av tio har ett jobb kort tid efter examen, visar våra undersökningar, säger Harriet Wallberg.

De kommuner i landet där flest ungdomar går vidare till högskolan är Danderyd och Lidingö i Stockholms län, med 81 respektive 71 procent av 24-åringarna i högre studier. I botten ligger Heby i Uppland och Åsele i Västerbotten, med en andel på 23 procent.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons