Annons
Nyheter

Få anmälda brott i Ulricehamn

I Ulricehamn var det få anmälda brott under 2011. Men i Tranemo slår man rekord i stöld, snatterier och skadegörelse.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012

Statistik om anmälda brott ska tas med viss försiktighet. Men siffrorna som Brottsförebyggande rådet nu publicerar kan ändå vara en fingervisning om hur utvecklingen ser ut.

En tendens i landet som helhet men också i Ulricehamn är till exempel att brottet olaga hot ökar. Antalet anmälda hot var 32 för tio år sedan. 2011 var det fortsatt högt, 81. En bidragande orsak till det kan vara teknikutvecklingen, att det sker allt fler hot via SMS och internet.

Annons

– Inte sällan går det via sociala medier, SMS och liknande, säger Stefan Gustafsson, som är närpolisbefäl i Ulricehamn.

Ytterligare en tendens som ser ut att hålla i sig är minskningen av antalet bilstölder och stöld ur fordon. För tio år sedan anmäldes 275 stölder ur fordon, i år var den siffran 128. Samma utveckling gäller för bilstöld. En orsak sägs ofta vara allt säkrare bilar.

– Där har vi en stadig nedgång. Vi hade en uppgång förra året, men det fortsätter på den inslagna linjen med en nedgång över tid på de brotten.

En uppgång som inte syns i statistiken från Brottsförebyggande rådet är enligt Stefan Gustafsson att det har skett många bedrägerier där offret finns i Ulricehamn, men inte gärningsmannen. Ofta har det handlat om brott över Internet och det är främst i slutet av 2011 som det har skett många.

– Vi har haft mycket anmälningar om bedrägerier, det har varit många ulricehamnare som har känt sig lurade och bedragna.

På det stora hela anmäls det få brott i Ulricehamn i förhållande till antalet invånare och skillnaderna är relativt små från år till år.

Totalt sett är det märkbart färre anmälda brott i Ulricehamns kommun under 2011 jämfört med året innan. Nivån håller sig dock inom det normala.

En stor del av minskningen härrör från antalet anmälda narkotikabrott. Övrig minskning kommer bland annat från färre antal stölder och snatterier.

– Egentligen är det väldigt lite som man behöver oroa sig för när det gäller brottsstatistiken, vi ligger väldigt lågt i Ulricehamn, säger Stefan Gustafsson.

Om det är en minskning i Ulricehamn är det tvärtom en ökning i Tranemo. Där har det anmälts 814 brott under 2011 vilket är mer än det normala. Det som har ökat är främst stöld, snatterier och skadegörelse. Antalet anmälda brott i dessa kategorier har inte varit så högt någon gång den senaste tioårsperioden.

Annons

Enligt Stefan Gustafsson har det till exempel varit mycket stölder på landsbygden i Tranemo, speciellt i början av året. Det kan till exempel vara stöld av verktyg, diesel eller fyrhjulingar.

Och eftersom det sker relativt få brott i Tranemo krävs det inte mycket för att det ska ge stort utslag i statistiken.

Antalet anmälda brott behöver inte ge någon helt korrekt bild av den faktiska brottsligheten. Bland annat eftersom det finns olika stort mörkertal för olika brott, och för att vissa siffror kan variera mycket beroende på hur mycket resurser polisen lägger ner.

Antalet anmälda bostadsinbrott stämmer till exempel relativt väl med verkligheten. De flesta brotten upptäcks och polisanmäls.

Men när det gäller till exempel narkotikabrott beror antalet anmälda brott väldigt mycket på hur mycket resurser polisen satsar på frågan för tillfället.

Det kan också vara så att brott som i början rubriceras som en sak sedan blir något annat.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons