Annons
Nyheter

Få anmälda brott första halvåret

Under första halvåret 2011 har det anmälts mycket få brott i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2011

Totalt anmäldes 761 brott i Ulricehamns kommun första halvåret. Så få brott har det inte anmälts under den aktuella perioden sedan 1999, och det är betydligt lägre än förra årets topp på 1 116.

Detta visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Annons

Antalet anmälda brott behöver inte ge någon helt korrekt bild av den faktiska brottsligheten. Bland annat eftersom det finns olika stort mörkertal för olika brott, och för att vissa siffror kan variera mycket beroende på hur mycket resurser polisen lägger ner.

Men det kan ändå vara en fingervisning, och polisen i Ulricehamn bekräftar att första halvåret har varit lugnt.

– Ja, det får jag nog hålla med om, att det i stort har varit ganska lugnt i Södra Älvsborg under våren, säger Stefan Andersson som är närpolisbefäl i Ulricehamn.

Ett brott som har minskat mycket sedan förra året är antalet narkotikabrott, men det är just ett sådant brott där statistiken beror på vilka resurser polisen lägger ner. Minskat har även antalet anmälda bilstölder, och antalet anmälda stölder och snatterier i butik.

Bland de få brott som har ökat sedan förra året utmärker sig skadegörelse. Första halvåret anmäldes 100 fall av skadegörelse, att jämföras med förra årets 73 under perioden.

Sett till anmälda brott i förhållande till antalet invånare anmälds det få brott i Ulricehamn och Tranemo. Snittet för riket som helhet är mer än dubbelt så många. Som UT tidigare har skrivit om upplevs också Ulricehamn som en förhållandevis trygg kommun.

Sett till landet som helhet ökade istället antalet anmälda brott med en procent. Bland de brottstyper som ökade mest i antal finns villainbrott, cykelstöld, fickstöld och klotter. Det är dock inga dramatiska skillnader.

– Det har anmälts fler villainbrott under det första halvåret 2011 jämfört med i fjol, men det ligger inom de upp- och nedgångar vi har sett de senaste tio åren, säger Anton Färnström, statistiker på Brå.

Han vill också slå hål på myten om att det begås flest villainbrott på sommaren.

– Det finns en föreställning om att villainbrott är ett sommarfenomen, men statistiken visar att det anmäls betydligt fler villainbrott under hösten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons