Annons
Nyheter

Expedit avslöjade bedrägeriliga

Ligan misstänks ha lurat över 30 äldre personer under förra sommaren innan en expedit i Ulricehamn avslöjade dem.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Huvudförhandlingen mot de tre männen pågår i veckan vid Borås tingsrätt.

De anklagas för att ha lurat till sig en halv miljon kronor på ett 30-tal olika platser i landet genom en form av bankkortsbedrägeri.

Annons

Kriminalkommissarie Ulf Lokrans säger att männen har lurat till sig äldres bankkort vid bensinstationer.

– Man har bevakat automatstationer där det inte går att tanka med sedlar och väntat ut rätt offer. Sedan viftar man med sedlar och säger att man vill tanka men inte har kort, och så ber man att få tanka på offrets kort i ersättning för pengar.

När gärningsmännen får låna kortet lyckas de byta ut det mot ett annat som de stulit vid ett tidigare tillfälle. Metoden är ovanlig enligt Ulf Lokrans.

– Vi har inte hört talas om det här tillvägagångssättet, det var lite utöver vad vi har sett förut, säger han.

Men när männen kom till en butik i Ulricehamn för att handla med stulna kort blev det stopp.

– Det var en vaken expedit som tyckte att det verkade konstigt att tre unga utländska män ville handla med ett kort som tillhörde en svensk man. Han drog sig undan och ringde polisen. Sedan ville männen handla ännu mera men då hade polisen hunnit komma. Därifrån rullades detta upp. Männen har erkänt vissa delar men nekar till annat.

Ulf Lokrans berömmer expediten.

– Det är sådana expediter vi behöver, som kan se just det här konstiga och inte drar sig för att ringa polisen. Det var väldigt uppmärksamt, det var bra gjort.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons