Annons
Nyheter
Tre ansökningar om medel från Europeiska socialfonden gav full pott för Ulricehamns kommun. Det betyder 13 miljoner friska EU-kronor till tre olika projekt.
Nyheter • Publicerad 20 december 2010

I fredags fick Ulricehamns kommun det glädjande beskedet. Totalt 13 miljoner kronor förstärker kommunkassan. Pengar som ska in i tre olika projekt.

– Det är extremt bra utdelning. Vi ansökte om pengar till totalt tre projekt och fick pengar till alla. Det är ovanligt bra, säger en nöjd Ulrika Geeraedts, internationell samordnare i Ulricehamns kommun.

Annons

Projektet som tillförs mest pengar, 6,5 miljoner kronor, heter "Utveckling på insidan - kvalitet och lärande i offentlig verksamhet". Bakom den långa rubriken döljer sig ett omfattande personalutvecklingsprogram för kommunanställda.

– 100 chefer och 200 medarbetare ska kompetensutvecklas i något som vi kallar Medarbetarlyftet. Att EU avsätter medel till sådana satsningar just ni kom mycket lägligt för oss i Ulricehamn med tanke på den omorganisation av den kommunala verksamheten som nu genomförs, säger Ulrika Geeraedts.

Medarbetarlyftet genomförs i samarbete med de fackliga organisationerna och den kompetensutvecklingsmodell Ulricehamn nu tar fram ska kunna spridas till andra mindre kommuner.

Projekt nummer två heter "Change through action - youth for the future". Det syftar till att göra ungdomar mer anställningsbara på arbetsmarknaden.

– Vi inom kommunen vill bli bättre på att ta hand om ungdomar som hamnar utanför arbetsmarknaden. Till exempel de som av någon anledning hoppar av skolan, säger Ulrika Geeraedts.

Att lära utanför det traditionella lärandets ramar är något av parollen i projektet. Kommunala verksamheter som Ungdomens hus och Arbetsmarknadsenheten kommer arbeta med ungdomarna i projektet. Praktik på företag, praktiska kurser och mentorskap av olika slag nämns som tänkbara inslag i projektet som beviljats 4,5 miljoner kronor.

Till sist tillförs Cityföreningen och Näringsliv Ulricehamn AB 4,5 miljoner kronor för ett projekt om stadskärneutveckling. Lämpligt kan tyckas med tanke på det pågående projektet 25 000 kunder.

– EU-pengar får inte användas till redan uppstartade projekt så det här handlar om en påbyggnad på det redan existerande projektet, eventuellt en personalförstärkning. Det löper på två år från 1 februari 2011, säger Ulrika Geeraedts som i övrigt hänvisar till Cityföreningen.

Anders Gidefjord, ordförande i Cityföreningen, är på långsemester och har inte kunnat kommentera exakt hur projektpengarna ska nyttjas. Övriga styrelsemedlemmar som UT pratat med hänvisar till Gidefjord som varit med och utformat ansökan.

6,5 miljoner till kompetensutveckling av chefer och medarbetare inom Ulricehamns kommun. Kopplat till den omorganisation som nu genomförs.

4,5 miljoner för att göra ungdomar mer anställningsbara på arbetsmarknaden. Fokuserar speciellt på unga kvinnor.

4,5 miljoner kronor till Cityföreningen och NUAB för att utveckla Ulricehamns stadskärna. En påbyggnad på projektet 25 000 kunder.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons