Annons
Nyheter

Ett halvår med Holmin i centrum

Äntligen tid att andas. Lars Holmin ser tillbaka på ett relativt lugnt första halvår som kommunalråd. Han tror att den politiska debatten tar fart under hösten.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2011

Lite överraskande slår han till med en rejäl bit fruktpaj med tillhörande vaniljsås. Till det en stor kopp svart kaffe.

– Jag tyckte det var en sådan dag, säger Lars Holmin och ler.

Annons

Ulricehamns kommunalråd upplever sin första sommar som kommunens nummer ett. När han slår sig ned på caféet Formats innergård ser han oförskämt avspänd ut.

– Det vore att ljuga att säga att det är väldigt hektiskt under de här sommarveckorna. Jag känner att det är nödvändigt att andas ut lite. Under våren har det gått i ett.

När Moderaterna blev största alliansparti vid valet i höstas ställdes allt på sin spets för Lars Holmin. Han sa ja, tvekade, sade nej och till sist ja. Han valde mellan kommunalrådsjobbet och en ny tjänst inom golfvärlden.

– Jag har aldrig ångrat valet. Det jag gör nu är fantastiskt spännande, säger Holmin i dag.

Vi kan inte låta bli att prata om massmorden i Norge helgen som gått. Lars Holmin engagerade sig tidigt politiskt och det smärtar honom att så många engagerade ungdomar så meningslöst fått sätta livet till.

– Mannen som gjorde det säger att han ville attackera och utplåna basen för socialdemokratin i Norge. Jag anser att det inte var det han gjorde. Han attackerade demokratin. Olustkänslorna är extremt starka när jag tänker på det. Det jag hoppas är att hans aktion får motsatt effekt mot vad han tänkt sig. Att folk sluter upp kring demokratin. Inte sällan blir det så när det hemskaste händer.

Lars Holmin gräver ett nytt lass av pajen och han nästan onaturligt blå ögon fastnar för ett ögonblick i väggen till höger. Samtalet flyttas från Norge till Ulricehamn. Lars Holmin tycker att han fick ta över i ett bra läge.

– Ulricehamn är på rätt väg. Vi har varit på rätt väg ett längre tag. Rent politiskt är den nya organisationen ett lyft. Kommunstyrelsens arbete är mer givande och beredningarna jobbar mer öppet ut mot allmänheten. Vi lyssnar på varandra och har färre låsningar i politiken i dag.

Är det något som överraskat dig med nya jobbet?

– Nej, inte direkt. Kanske mycket för att jag inte hade några direkta förväntningar. Ser jag tillbaka har det ändå varit en ganska lugn vår rent politiskt även om jag jobbat mycket.

Annons

Får du vara ledig någon gång?

– Inte i tanken. Jag tänker nästan hela tiden på något som har med jobbet att göra. Det är påfrestande att varje kväll undra vad som kommer i tidningen i morgon, eller vad som ska sägas på radio. Jag kan känna mig utsatt men köper spelreglerna. Det är så det är. Att inte ha kontroll är lite jobbigt.

Lars Holmin har under våren flera gånger lovordat samarbetet med oppositionsrådet Matthias Josefsson (S). En del tungor i Ulricehamn menar att de båda unga politikerna samarbetar väl bra.

– Jag har väl också hört det där några gånger. Att vi är för överens. Det jag vill säga är att vi kommer överens och att vi är överens om att vi inte alltid är överens. Jag tycker att det är ett fruktbart förhållningssätt på den här nivån. Det går inte att blanda ihop rikspolitik och lokalpolitik för mycket. I höst tror jag att det kommer upp frågor där vi kommer ha olika åsikter. När alliansens program ska drivas igenom blir det ett mer politik i diskussionerna. Bilden kanske ändras något då.

Både du och Matthias Josefsson är unga politiker. Kommer vi att märka det i Ulricehamn?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Det vore nog att överskatta sin egen betydelse. Vi företräder våra partier och har ganska litet handlingsutrymme på egen hand. I så fall märks det på att vi driver frågor på ett lite annat sätt och att vi till viss del kan påverka dagordningen, vad som diskuteras.

Under våren har den öppne och frispråkige politikern Lars Holmin blivit något mer inbunden. Hans privata blogg uppdateras till exempel inte längre.

– Varje sak jag skriver eller säger får jag väga på våg nu. Skriver jag att den bästa sommarplatsen i kommunen är Rude kulle så har jag två dagar senare ett brev från Kölingared och en inbjudan till Vildmarksleden. Det jag säger blir politik och på det sättet har jag blivit nedtonad. Vi kan väl säga att jag tvingats tona ned mig och det är ju på ett sätt lite synd.

Den stora frågan under våren har varit idrottsanläggningen vid Lassalyckan. Vad känner du kring den och debatten om kostnaderna i dag?

– Jag kan ärligt säga att jag ler varje gång jag kör igenom området. Det blir ett fantastiskt område som vi har tagit ett helhetsgrepp kring. Visst, jag kan förstå dem som ställer det mot skola, kultur och vård. Precis som de som gör det inser jag att allt hänger ihop men jag vill vända på resonemanget. Vill Ulricehamn vara en attraktiv kommun med bra service så måste vi ha något att erbjuda. Bra fritidsmöjligheter och satsningar på att invånarna håller sig friska är en bra grund. Vi ska heller inte glömma att den ursprungliga anledningen till Lassalyckan är den kommande motorvägen. I läget som uppstod tog politikerna tillfället att satsa för framtiden. Jag är stolt över det.

Annons

Hösten tror Lars Holmin kommer handla en hel del om nya biblioteket. En inte allt för djärv gissning.

– Placeringen av det nya biblioteket kommer att debatteras, helt säkert. Det finns en bred vilja att komma till punkt i den frågan nu. Det vore lämpligt om vi kunde enas över partigränserna. Precis som vi gjort kring Lassalyckan.

Innan höstens debatter ska Lars Holmin ha ytterligare två veckors semester. Han har redan avverkat en.

– Den använde jag till omvärldsanalys i Grekland. Nu kan det bli en restresa eller eventuellt en resa någonstans i Sverige. Inget är bokat. Helt säkert är att jag ska läsa ikapp mig på alla böcker som jag inte hunnit med under våren.

Golfen då? Hinns den med som kommunalråd?

– Jag har två starter inbokade under golfveckan. Det ska bli riktigt trevligt. Jag saknar nog ändå golflivet lite ibland.

Pajen är slut. Kaffet också. Lars Holmin tar vägen via gågatan till kontoret i rådhuset.

– Det är mycket turister i år, konstaterar han och försvinner söderöver.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons