Annons
Nyheter

Erik Öhlund engagerade sig ideellt för fiber – för jobbets skull

Vem vet hur länge kopparnätet kommer finnas kvar, tänkte Erik Öhlund och engagerade sig därför i fiberutbyggnaden. På köpet får han lyxen att kunna jobba hemifrån.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2014
Joakim Toth och Erik Öhlund. Foto: anders rosenberg
Joakim Toth och Erik Öhlund. Foto: anders rosenbergFoto: 

Det började med att Vattenfall grävde ner elledningar och undrade om det fanns intresse för att kombinera det med fiberutbyggnad. Ett femtontal hushåll väster om sjön Tolken gick samman och började diskutera frågan. Sedan har det växt och de har runt 80 procent av hushållen.

Erik Öhlund berättar att de på gården Sjöbredared har relativt bra bredband, både mobilt och via kopparnätet. Men mobilt bredband är osäkert, säger han. Bland annat finns det frågor om ifall kapaciteten kommer räcka när allt fler ska göra allt mer på nätet. Dessutom finns en oro för att kopparnätet kan vara på väg bort ganska fort, för om många får telefon och bredband via fiber minskar viljan att underhålla kopparnätet för de få som har kvar det.

Annons

Det betyder alltså att om man inte hakar på fibertåget står man där med ett allt sämre kopparnät som ingen vill underhålla. Dessutom blir det ju inte billigare att dra in fiber i efterhand, utan snarare dyrare.

Till saken hör att Erik Öhlund reste mycket i jobbet som utvecklare av löparskor, bland annat till Asien. Att få fiber till föräldragården bidrar både till att han kan flytta hem och till att han kan jobba mer hemifrån.

– Nu kan jag sitta här hemma. Det är en frihet och en lyx.

Så därför ville han ha fiber och därför såg han skäl att engagera sig ideellt i utbyggnaden.

Vad säger han då till dem som tycker det är en stor kostnad och undrar om det verkligen ska vara nödvändigt med så hög hastighet?

Då börjar Erik Öhlund att räkna. Han ställer investeringen mot kostnaderna för telefon, tv och internet och menar att många har tjänat in investeringen inom några år.

– Då är det inte en så dålig investering för en fastighet.

Borde då inte kommunen eller staten hjälpa till mer när det är så viktigt med snabbare Internet för till exempel samhällstjänster, trygghetslarm och liknande.

Erik Öhlund tycker att dagens bidragssystem via länsstyrelsen är bra men det är inte mer pengar han efterlyser i första hand. Istället skulle han gärna se att kommunen klev in ännu mer vad gäller samordning och informationshjälp, kanske vid till exempel upphandling. Dessutom borde det bli lättare att jobba över kommungränserna, som här där fiberutbyggnaden sker både i Ulricehamn och Borås kommun.

Han tror annars att det finns många fördelar med att fiber byggs ut lokalt och ideellt. Bland annat har det varit oväntat lätt att få hjälp av markägarna där kabeln ska dras. Om det istället varit ett kraftbolag eller ett kommunalt bolag som kommit ut här och velat gräva hade det nog inte gått alls lika lätt.

Annons

Han säger också att arbetet har gett mycket.

– Det har helt klart bidragit till sammanhållningen.

Samtidigt betonar han att det finns en risk att göra sådana här projekt ihop med sina grannar. Om något går snett, om en entreprenör går i konkurs eller något annat oförutsätt händer som gör att fiberplanerna går i stöpet, kan det vara en nackdel. För då står han och de övriga som har drivit projektet som ansvariga, inte inför kunder eller andra företag, utan inför sina grannar.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons