Annons
Nyheter

Enkelt att ha höns hemma i trädgården

En tacksam hobby. Så beskriver Karin Neuschütz hur det är att höns i trädgården.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2013
Karin Neuschütz berättade för åhörarna om en drömdag i en hönas liv. Den innebär bland annat att tuppen gal och talar om att det är morgon och dags att gå ut. Sedan guidar tuppen sina hönor genom dagens bestyr och avgör när de ska äta, vila, tvätta sig och slutligen hoppa upp på sittpinnen och somna för natten.FOTO: Kajsa Kettil
Karin Neuschütz berättade för åhörarna om en drömdag i en hönas liv. Den innebär bland annat att tuppen gal och talar om att det är morgon och dags att gå ut. Sedan guidar tuppen sina hönor genom dagens bestyr och avgör när de ska äta, vila, tvätta sig och slutligen hoppa upp på sittpinnen och somna för natten.FOTO: Kajsa KettilFoto: 

Karin Neuschütz kan det här med höns. Hon har själv skrivit böckerna Höns, Börja med höns och Höns i trädgård. Med böckerna och föreläsningar vill hon berätta för andra hur enkelt och roligt det är att ha höns hemma i trädgården. I lördags föreläste hon på Steinstö trädgård. Det var öppningsevenemanget för årets omgång av Öppna trädgårdar.

– Tanken är att jag ska inspirera till att ha höns. Det är något som är på väg tillbaka efter ett avbräck i samband med fågelinfluensan, säger hon.

Annons

När fågelinfluensan härjade som värst trodde en del att även svenska fåglar kunde sprida smittan. Så var det inte. Det handlade i stället om att förhindra att svenska fåglar blev smittade. Därför uppmanade Jordbruksverket alla hönsägare att hålla sina fjäderfän inomhus under en period.

Sedan många år är det fritt fram för höns att sprätta omkring hemma i trädgården igen. Karin Neuschütz beskriver djuren som nyfikna och sociala varelser.

– De blir lätt tama och trivs bland människor. Vi skyddar ju dem från rovdjur, så de är gärna delaktiga i trädgårdsarbetet. Det händer ofta att de hoppar upp på spaden precis när man ska hysta iväg ett lass jord, säger hon.

Hur är det med bestämmelser, får man ha höns i stan?

– Varje kommun har sina egna bestämmelser. De brukar innebära att man ska hålla tuppen instängd mellan nio på kvällen och sju på morgonen så att han inte ska störa grannarna.

De ägg en trädgårdshöna producerar går inte att jämföra med industrins, anser Karin.

– Gulan är mörkorange för att de äter så mycket grönt. Varje hönsägare tycker att deras ägg är godare än de man köper. Det är en angenäm känsla.

En annan fördel är att kretsloppstänket blir så tydligt. Ägaren ger hönsen matrester, och i gengäld bjuder hönsen på färska ägg.

Ungefär fem, sex hönor är lagom för en genomsnittlig familj, lyder Karin Neuschütz råd. Man kan räkna med att en höna lever en bra bit över tio år, men efter åtta, tio år slutar hon värpa ägg. Då kan de fortfarande agera kycklingmödrar och värpa fram ägg.

Hur var Ulricehamnspubliken?

Annons

– De var intresserade och hade många frågor. Bland annat ville de ha tips på lämpliga raser och veta mer om olika bestämmelser.

I samband med föreläsningen visade Knallebygdens rasfjäderfäförening hönor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons