Annons
Nyheter

Energimyndigheten öppnar för vindkraft på Komosse

Vindkraft på Komosse? Ja, säger Energimyndigheten i ett nytt förslag till riksintresseområde för vindkraft. Nej, säger kommunen i ett förslag till svar.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2013
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Förvaltningen i Ulricehamns kommun är i det närmaste klar med ett färdigt förslag till vindkraftplan. Tanken är att det ska antas politiskt nu under våren.

Men nyligen presenterade Energimyndigheten ett omarbetat förslag till områden som ska betraktas som riksintressanta för vindbruk. Förslaget kan, om det blir verklighet, helt kullkasta den inriktning som Ulricehamns kommun nu är i färd med att anta.

Annons

Christian Bruhn på miljö och samhällsbyggnad vid Ulricehamns kommun är den som arbetar med den kommande vindkraftsplanen för Ulricehamns kommun. Han är mycket förvånad över att Komosse föreslås som riksintressant område för vindbruk.

– Det är överraskande. I vårt förslag till vindkraftsplan anger vi det vara olämpligt med vindbruk i angränsande områden till Komosse. Just eftersom Komosse är ett område med stora naturvärden, säger Christian Bruhn.

I förslaget till yttrande skriver förvaltningen att Komosse inte lämpar sig som riksintresse för vindbruk. Ett tungt vägande skäl för detta är områdets status som Natura 2000-område.

Förutom stora naturvärden finns här viktiga livsmiljöer för några rödlistade fågelarter som smålom och brushane. Här finns även livsmiljöer för ljungpipare, tjäder och orre.

”På Komosse kan man få en känsla av oändlig vildmark som sträcker sig bortom horisonten; ett särskilt upplevelsevärde som kommunen anser är värt att bevara inför framtiden. Ulricehamns kommun bedömer att vindkraftexploateringen i detta område riskerar att påtagligt skada detta Natura 2000-område respektive dess upplevelsevärde”, heter det i förslaget till yttrande.

Länsstyrelsen i Västra Götaland är angelägna om att berörda kommuner i länet yttrar sig över Energimyndighetens förslag.

Kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun kommer att behandla ärendet på måndag den 5 mars. Men redan nu signalerar kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) den politiska inställningen i sakfrågan.

– Om energimyndighetens nya förslag tycker jag inte. Politiken i kommunen har varit helt överens om att Komosse ska fredas, säger Lars Holmin.

Bakgrund

Energimyndigheten uppdaterar nu de områden som är angivna som riksintresse för vindbruk, på land och till havs.

Nytt för denna revidering av riksintresseområden för vindbruk är bland annat att Energimyndigheten har tillgång till mer detaljerat underlag än tidigare år.

Till grund för förslaget nu finns en uppdaterad vindkartering från 2011. Vindkarteringen, som är en modell som anger den klimatologiska årsmedelvinden, är mer noggrann än den tidigare vindkarteringen som gjordes 2007.

Berörda kommuner kan nu yttra sig över det reviderade underlaget.

Beslut om nya riksintressen för vindbruk väntas försommaren 2013.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons