Annons
Nyheter

Energibolaget storsatsar på fiber

Ulricehamn Energi (UEAB) inleder en storsatsning på utbyggnad av fibernät till enfamiljshus på landsbygden och villor i tätorterna.
Bolaget avsätter 15 miljoner kronor årligen i utbyggnaden av nätet.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2014
Fler ska få fiber genom väggen. 15 miljoner kronor årligen avsätter UEAB till bredbandsutbyggnad.
Fler ska få fiber genom väggen. 15 miljoner kronor årligen avsätter UEAB till bredbandsutbyggnad.Foto: 
Per Ingloff
Per IngloffFoto: 

UT har tidigare berättat om det stora intresset för fiberutbyggnad på landsbygden i Ulricehamns kommun. Flera fiberföreningar har bildats, med målsättningen att få till en så snabb utbyggnad som möjligt.

I stället för att vänta flera år på möjligheten till statligt bidrag för utbyggnaden, har en modell där UEAB svarar för utbyggnad tagits fram.

Annons

Då en sådan satsning innebär ett relativt stort åtagande för UEAB, både ekonomiskt och personellt, valde bolaget i höstas att göra ett tillfälligt uppehåll i planeringen av utbyggnaden, en så kallad time-out.

Men nu i veckan har bolagets styrelse gett klartecken till den investering som väntar de kommande åren. Beslutet är att årligen avsätta 15 miljoner kronor till att bygga ut fiberförbindelse på landsbygden och till villaområden.

– Intresset och behovet på grund av dåliga teleledningar är dock störst på landsbygden. Så vi räknar med att de flesta anslutningarna kommer att ske där åtminstone de första åren, säger Per Ingloff VD på UEAB.

Kostnaden för den enskilde fastighetsägaren väntas bli cirka 20 000 kronor (mindre rotavdrag inräknat). För det får man fiberkabel fram till huset, färdig att ansluta till utrustning.

– Vi använder oss av Telias öppna plattform där kunden väljer bland ett 15-tal leverantörer. Det ger tillgång till bredband, tv och telefoni. Samtidigt är det inte är något köptvång. Vissa kanske nöjer sig med att ansluta fastigheten till fiberkabel, som ett sätt att investera inför en framtida försäljning av fastigheten, säger Per Ingloff.

Satsningen innebär att UEAB förstärker sin organisation med två tjänster.

– Man kan även räkna med att de entreprenörer som vi anlitar också kommer att behöva förstärka med ytterligare personal, säger Per Ingloff, vd för UEAB.

Satsningen kommer att pågå så länge intresse finns, enligt Per Ingloff. Bolaget räknar med att takten av utbyggnaden kommer att innebära att cirka 500 fastigheter per år får tillgång till fiber.

Idag har företag, kommunen och nästan alla flerfamiljshus anslutits och nu är det alltså enfamiljshusen som står på tur.

– Styrelsen är väldigt glada över intresset för utbyggnad, för att få snabb och säker förbindelse. Det är utifrån det stora intresset hos fastighetsägarna som beslutet nu har tagits, säger Per Ingloff.

Annons

Beslutet innebär att planeringen nu går in i skapt läge. Till våren, när tjälen släppt någon gång i mars-april, kommer utbyggnaden inledas.

UEAB återkommer senare med besked om detaljer som i vilka områden och i vilken takt, som den kommande utbyggnaden ska göras.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons