Annons
Nyheter

En världsmästarhund i Ulricehamn

När husse Lasse Österlund fick domarens besked att Askur blivit världsbäst i rasen Irländsk fårhund, flög armarna upp i luften i en segergest.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2011
Lasse Österlund och Ursula Brehmer med hunden Askur.
Lasse Österlund och Ursula Brehmer med hunden Askur.Foto: Cecilia Hugosson

–Det var mäktigt. En sådan känsla. Folk kan nog inte förstå det. Jag har vunnit många hundtävlingar, men undrar om inte det här är höjdpunkten på min karriär, säger Lasse Österlund, en av delägare till gräddvita Askur.

Det var 9 juli, förra veckan. Lasse Österlund och Askur befann sig i Paris på World dog show, för att tävla om titeln Worldchampion i rasen Irländsk fårhund. Tillsammans med Askur befann sig 36 000 hundar, av runt 420 olika raser i utställningsmässan Parc d'Expositions enorma lokaler. Alla var där för att tävla i allt ifrån agility till lydnad.

Annons

– När vi anlänt till hallarna lade sig Askur ner. Sedan låg han och tittade för att samla alla intryck. När alla intryck lagt sig somnade han.

Lasse Österlund har arbetat med hundar i 50 år, bland annat som dressör och utbildare av polishundar. Han beskriver Askurs mentalitet som "coolt", och tror att det är en av anledningarna till att Askur kommit så långt i tävligssammanhang.

– Han är inte som en del hundar som på "scenen" springer runt utan att fästa uppmärksamheten på ägaren. Askur är både följsam och hoppar inte upp på grejer han ser som en del andra hundar gör, säger Lasse Österlund.

Askurs andra delägare är Ursula Brehmer. Hon har precis som sin partner Lasse ett enormt hundintresse. Det är hon som har fött upp Askur ute på en gård i Torhult där hon har en kennel på runt 15 storvuxna hundar och tre valphundar. Drömmen om att ha hund föddes redan 1987.

– Då köpte jag min första collie och sedan blev det bara fler och fler hundar, säger Ursula Brehmer.

En av hemligheterna bakom uppfödning av hundar är att vara en fena på stamtavlor berättar Ursula. Askur är avlad från en tik på Ursulas gård och en hanhund i Jönköping. – Eftersom det finns så få Isländska fårhundar i Sverige är det oerhört noga att det inte blir inavel, vilket jag kollade noga, säger Ursula.

Förutom den genetiska aspekten är det mycket viktigt att hunden tidigt lär sig att följa sin matte eller husse berättar Ursula och Lasse.

– Det var inte så mycket jobb med Askur. Han stod snyggt redan från början, berättar Ursula.

Men att det är just Lasse som får leda Askur på tävlingarna, beror inte enbart på att Ursula måste passa sina 17 andra hundar.

– Vi kommer inte riktigt överens i just ringen, skrattar Ursula.

Annons

I september tävlar Lasse Österlund med Askur igen. Den här gången i Champions of champion i Bryssel.

World dog show hålls varje år av den internationella hundorganisationen Fédération Cynologique Internationale, FCI. Organisationen består av kennelklubbar från 80 länder, varav Svenska Kennelklubben, SKK är en. Tävlingen hålls i olika länder och det är runt 420 raser som tävlar. I år hölls tävlingen mellan den 7- 10 juli, i Paris. Tävlingen som Askur vann i var en "exteriör tävling", där utseendet på en hundras bedöms utifrån strikta kriterier som pälskvalitet, höjd och antalet tänder. Hunden får även gå och röra sig i en ring så att domaren kan bedöma hundens gångstil.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons