Annons
Nyheter

En storsatsning för barnens skull

I år kommer Rädda barnen i Ulricehamn att arbeta mot barnfattigdomen i kommunen.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2011
Ulla Andersson håller just nu på att granska huruvida kommunens arbete gynnar eller missgynnar barn.
Ulla Andersson håller just nu på att granska huruvida kommunens arbete gynnar eller missgynnar barn.Foto: Sonja Rapinoja Johansson

Ulla Andersson jobbade i några år som rektor på Tingsholmsgymnasiet. Strax efter att hon gått i pension 2008 engagerade hon sig som ordförande i Rädda barnens lokalförening. Med en nu engagerad styrelse håller den tidigare slumrande lokalföreningen på att återuppväckas.

Förra året höll lokalföreningen i ett antal kvällsföreläsningar. Dels bjöd de in föräldrar att komma och lyssna på föreläsare som pratade om mobbning, och risker och trygghetstänk på internet. Dels ordnade de föreläsningar för högstadielever. Det sistnämnda blev en succé, men däremot gick det sämre med att engagera föräldrarna.

Annons

– Vi har för tillfället lagt ner den delen av verksamheten.

Hon menar att föreläsningarna kostar väldigt mycket pengar, och att intresset då i sådana fall måste vara större.

I år beslutade föreningens styrelse att man ska analysera hur utspridd barnfattigdomen är i Ulricehamn. Ulla menar att den i Sverige ligger på över tio procent men är något lägre i Ulricehamn. I alla fall enligt den senaste undersökningen från 2008.

– Men barnfattigdomen har inte minskat. Därför gör vi en ny analys som vi kan arbeta utifrån istället för den som är flera år gammal.

I augusti kommer ett resultat finnas som först ska diskuteras internt. Eftersom de ännu inte vet hur resultatet kommer att se ut finns inga åtgärder planerade. Men det har förekommit diskussioner om att kommunen slarvar med policyn att i alla lägen gynna barn.

– Det finns en checklista för att se till att alla beslut som tas är bra för barnen i kommunen, säger Ulla.

Den checklistan blir stundvis bortglömd och behöver uppdateras menar hon.

Exempel på saker som kan förekomma som hon tycker missgynnar barn är vissa situationer inom skolan. När en barngrupp blir större, eller när en klass får färre lärare på grund av nedskärningar så anser Ulla att det strider mot policyn.

– Och Rädda barnens uppgift är att påverka. Det är det vi måste jobba för.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons