Annons
Nyheter

En nytänd politiker med en låg profil

När Eva Andersson fick frågan om hon ville bli nominerad som styrelseledamot i UEAB:s styrelse tvekade hon inte länge. Hon sa ja ganska direkt.
Nyheter • Publicerad 2 april 2010

– Ja, det gjorde jag. Eftersom jag brinner för bland annat miljöfrågor så stämde det bra med UEAB:s verksamhet.

Vem är då Eva Andersson, 46 och vänsterpartist?

Annons

Som politiker är hon förhållandevis ung. Hon har varit engagerad i Vänsterpartiet i Ulricehamn sedan 2004.

– Som ung var jag engagerad i SSU men sedan dog intresset ut och det var faktiskt först i samband med min separation som min son fick in mig på den vägen igen. Han var engagerad i Ung vänster och på så sätt hamnade jag i Vänsterpartiets grupp i Ulricehamn. Något jag inte ångrat en sekund. Förutom det rent politiska arbetet så har vi en fantastisk gemenskap i gruppen.

Men hon har medvetet ”aktat” sig från att inte hamna på valbar plats på V-listorna. Istället har hon valt att ägna sig åt arbetet i den lokala V-gruppen, i distriktsstyrelsen och i Vänsterpartiets miljönätverk på riksnivå.

Det närmaste ett kommunalt uppdrag hon hittills hamnat är i fullmäktiges valberedning.

Hur ser hon då på det faktum att hon nu blir den första kvinnan i ett kommunalt bolag under den pågående mandatperioden?

– Jag hoppas att valet av mig inte enbart beror på att jag är kvinna och att det inte enbart har med den pågående debatten om dålig kvinnorepresentation att göra. Jag vill tro att det har mer med mina personliga egenskaper att göra och att man valt mig för min kompetens.

– Samtidigt som jag även kan se just genusfrågan som en ganska efterlängtad markering mot det som hittills varit i de kommunala bolagen i Ulricehamn, tillägger hon.

Frågor som hon känner sig vilja driva i sin nya roll som styrelseledamot/vice ordförande i kommunens största kommunala bolag handlar mycket om miljön.

– Alltifrån fler biogasstationer och mer grön el till avfallshantering, VA-nät, snöröjning och hur kommunens offentliga parkmiljö ska se ut intresserar mig. Men UEAB har ju så väldigt mycket mer, säger hon.

Det enda som aningen oroar henne är vice ordförandeposten.

Annons

– Det kände jag inte till när jag tackade ja till nomineringen, men det eventuella problemet får man väl ta när det i någon form dyker upp

Namn: Eva Andersson

Födelseort: Finnekumla by mellan Rångedala och Fristad.

Familj: Tre barn, 17, 19, 22 år, varav två är utflugna.

Bor: På Örtvägen i Ulricehamn.

Civilt: Nyligen färdig socionom och jobbar nu som socialsekreterare i Borås stad. Tidigare jobb på Forum i Ulricehamn, arbete på olika behandlingshem och inom barnpsyk.

Det bästa med politiken: Att få vara med och påverka

Det bästa med Vänsterpartiet: Den härliga gemenskapen i vår grupp som sträcker sig förbi det rent politiska arbetet.

Känslan inför bolagsstämman i UEAB den 19 april: Spännande!

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons