Annons
Nyheter

En heldag samhällskunskap

På söndag är det val till Europaparlamentet. Eleverna på Tranemo gymnasieskola fick en hel dag på sig att förbereda sig på bästa sätt.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014
Amanda Toresson, Jacqueline Hansson och Ida Klasson uppskattade pratstunden med Folkpartiets kandidat Ulrika Geeraedts.
Amanda Toresson, Jacqueline Hansson och Ida Klasson uppskattade pratstunden med Folkpartiets kandidat Ulrika Geeraedts.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Ljudvolymen i studiehallen var hög, temperaturen likaså, när företrädarna för de politiska partierna med representation i Europaparlamentet mötte gymnasieeleverna i Tranemo.

Om det var solens värmande strålar eller valfeber som gjorde rummet så varmt kan vi låta vara osagt. Klart är att samtalen runt borden engagerade. Såväl politiker som gymnasieungdomar.

Annons

Argumenten sitter som ett rinnande vatten. När Ida Klasson, som går i ettan på samhällsprogrammet, frågade FP-kandidaten Ulrika Geeraedts från Ulricehamn vad det bästa med EU är gav Geeraedts ett svar som var flera minuter långt. Det berörde bland annat globala frågor som EU arbetar med, företagande och lagstiftning.

– Man vet ju inte hur länge man har dem, motiverade Ulrika Geeraedts skämtsamt sina långa svar till eleverna.

Hon har varit ute en hel del den senaste tiden för att prata om Folkpartiets politik.

Ställer eleverna några bra frågor?

– Ja, jag har varit på flera skolor och här tycker jag att det har varit bäst hittills. Det har handlat bland annat om arbetslöshet och djurskydd.

Under gårdagens temadag fick eleverna även information via filmduken. Dagen avslutades med en debatt/utfrågning i Tranängsskolans aula.

De elever som UT talade med tyckte att dagen var givande.

– Vi har fått i uppgift att fråga partierna om ett ämne som vi själva väljer, säger Ida Klasson.

Hon och hennes klasskompisar i samhällsettan får inte rösta i år men ser ändå ett värde i att få information om vad de olika partierna står för. De tyckte att Ung Vänsters uttalade EU-motstånd var mest uppseendeväckande. Det var inte alldeles lätt att ta ställning trots, eller kanske just på grund av, alla närvarande politikers argument.

– Vissa säger att EU är så demokratiskt, andra säger att vi inte har något att säga till om där, säger Klara Norström.

Annons

Flera av de politiska företrädarna hade åkt från andra kommuner för att möta eleverna, exempelvis Piratpartiets Jacob Hallén som kom från Göteborg. Han upplevde inte medvinden för sitt parti lika stark som förra valet men trodde ändå på att få behålla en plats i parlamentet över nästa mandatperiod.

Från Västerås kom Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU. Han betonade att EU-valet varken handlar om läxförhör eller någon kärleksförklaring.

– Vi vill att valet ska handla om värderingar. Man behöver inte kunna så mycket, säger Gabriel Wikström.

Det gemensamma budskapet från de församlade partierna var inte i första hand "rösta på oss", utan "rösta".

Oavsett om man har åldern inne eller ej får eleverna i Tranemo chansen att säga sin mening i EU-politiken redan i morgon. Då är det nämligen skolval.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons