Annons
Nyheter

En dag som ska inspirera

Igår var det åter dag för den årligen återkommande traditionen att bjuda Tingsholms-eleverna till En alldeles egen dag.
Nyheter • Publicerad 3 september 2013
Emma Wiklund pratade om hur det hon beskrev som slumpen tog henne från ekonomistudier till ett liv i modebranschen
Emma Wiklund pratade om hur det hon beskrev som slumpen tog henne från ekonomistudier till ett liv i modebranschenFoto: 
Soran Ismail pratade om vårt bemötande och om vikten av att vara uppmärksam på egna, förutfattade meningar. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Soran Ismail pratade om vårt bemötande och om vikten av att vara uppmärksam på egna, förutfattade meningar. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 
Utifrån sina egna erfarenheter försöker Christoffer Lindhe inspirera andra till att nå sina mål.
Utifrån sina egna erfarenheter försöker Christoffer Lindhe inspirera andra till att nå sina mål.Foto: 

Duktiga föredragshållare som har en förmåga att inspirera andra. Det är målsättningen då arrangerande Tingsholmsgymnasiet och Ulricehamns Sparbank sätter programmet.

Så också den här gången då den alldeles egna dagen genomfördes i Sim- och sporthallen. Simmaren Christoffer Lindhe, egenföretagaren Emma Wiklund samt Komikerna Soran Ismail var de inbjudna gästerna.

Annons

Dagens första föreläsare var Christoffer Lindhe, som själv varit elev på Tingsholmsgymnasiet.

– Så jag har som elev själv fått vara med om En alldeles egen dag. Nu fick jag vara med igen. Fast den här gången stod jag på andra sidan, på podiet.

Hur kändes det?

– Jo, det var kul. Jag har hållit föredrag tidigare. Men faktiskt aldrig för så här många vid ett och samma tillfälle. Med spotlighten mot mig var det svårt att få ögonkontakt med publiken.

Vad var ditt huvudbudskap?

– Jag försöker inspirera andra till att uppnå sina mål.

Emma Wiklund, 45-årig egenföretagare bosatt i Stockholm, berättade om sin ”resa”, från uppväxten i Huskvarna till sin roll idag som egenföretagare.

Då hon växte upp ville tjejerna bli flygvärdinna, skridskoprinsessa eller reseledare, berättade hon. För egen del var drömyrket astronaut.

Men livet tog en annan riktning. Fast planerna på högskoleutbildning inom ekonomi kullkastades av en rad till synes slumpmässiga händelser då hon pluggade på gymnasiet.

Under relativt kort tid tog Emma steget från extraknäck på Roys matmarknad i Huskvarna till en dansuppväxning i Jönköping. Där fick hon med kort varsel hoppa in som deltagare i en lokal skönhetstävling.

Annons

Vilket skulle visa sig vara inledningen på en mångårig karriär inom modebranschen med Paris och New York som viktiga hållpunkter.

– Det var ju inte det jag hade planerat. Men en sak kan man vara ganska säker på som ung. Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig, sa Emma Wiklund.

Efter lunch var det dags för Soran Ismail, komiker från Knivsta. Han utmanade publiken att fundera över bemötande av andra människor, av det kända och det okända. Ett tänkvärt föredrag kryddat med humor och självironi.

För egen del är Soran Ismail väl bekant med hur vardagsrasism kan yttra sig. Som den gången han extraknäckte som telefonsäljare, där uppdraget var att ringa upp folk och sälja underkläder.

Chefen uppmanade honom att byta förnamn då han ringde upp. Men det ville inte Soran. Fast ganska snart visade det sig att chefen hade rätt. Soran sålde inte ett enda par underkläder. Men när han bytt tilltalsnamn till Johan istället började det hända grejer. Plötsligt sålde han fem par i timmen.

– Jag tror inte det var så för att folk är rasister och har hakkors hemma på väggen. Snarare handlar det om bemötande och om en invand rädsla för det okända.

Att stämpla en människa som rasist, sexist eller homofob leder ingen vart, enligt Soran Ismail. Bättre då att ta en diskussion.

För det behövs. Sannolikt går alla människor runt med förutfattade meningar. Där man, utan att veta, tror att det är på ett visst sätt. Och detta får konsekvenser i bemötandet av andra. Ännu ett exempel, enligt Soran Ismail.

– När jag flyger får jag nästan alltid en egen kö. Bara det att det tar längre tid. Också ett ”privilegium”.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons