Annons
Nyheter

”En bra hearing fast ett år för sent”

När Cityföreningen och Fastighetsägarna i Ulricehamn i går kväll bjudit in till en hearing i frågan om Icas eventuella etablering vid Ubbarp, fanns det säkert mer än en i publiken som fick antingen en tankeställare om sitt eget ställningstagande, eller ännu mer vatten på sin kvarn. Detta beroende på var man stått i frågan.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013

Arrangörerna hade bjudit in tre föredragshållare till en expertpanel som var en fick hålla ett kortare anförande.

Först ut var Tomas Kruth från Fastighetsägarna som i sin profession bland annat jobbat för organisationen Sveriges stadskärnor. Och han talade också mycket riktigt om vikten att behålla en levande stadskärna.

Annons

Tvåa i raden av talare var Ulricehamns stadsarkitekt Gunilla Pettersson som drog en kort historik om Ulricehamns centrumhistoria och om hur tankar kring hur framtiden skulle kunna komma att se ut.

Ove Kraft, ek doktor vid Handelshögskolan i Göteborg tittade både framåt och bakåt i handels historia. Hur det en gång började och hur framtiden kan bli när den snabba tekniska utvecklingen får styra.

Siste talare var Henrik Olsson, centrumutvecklare i Kungsbacka och därtill Årets centrumutvecklare i landet. Han berättade om de problem man haft i Kungsbacka med att göra sin stadskärna levande igen efter stora externa etableringar.

Och arrangörerna sparade inte på krutet, tre av de fyra talarna, Gunilla Pettersson undantagen, var uttalat emot externa etablering i form av affärscentrum utanför stadskärnan.

Exempel som togs upp som avskräckande var både Jönköping, Borås, Trollhättan och Uddevalla.

– Vi ska inte bygga något stort affärscentra vid Ubbarp, vi har fått en intresseförfrågan från Ica som vi nu ställt oss positiva till i kommunstyrelsen, var kommunalrådet Lars Holmins omedelbara svar i pausen mellan föredragen och själva hearingen.

– Jag tycker inte de exempel de tagit fram är jämförbara med vad som eventuellt ska ske vid Ubbarp, menade Holmin som var fortsatt övertygad om att Ulricehamns kommun är på rätt väg.

– Dessutom väger fördelen med att få ett nytt bibliotek i centrum tungt i den här frågan. Det har ju även Cityföreningen/Fastighetsägarna varit väldigt måna om tidigare.

Och han fick medhåll av Mattias Josefsson, oppositionsrådet, som inte heller han tyckte att det han dittills hört under kvällen inte fått honom att på något sätt ändra uppfattning i frågan.

– Inget jag har hört har fått mig att ändra ståndpunkt. Det förslaget vi ställt oss bakom är egentligen inte så motsägelsefullt i det som hittills sagtsmenade Gulli Håkansson (FP). Sen får man absolut inte glömma att vi dessutom får ett centralt bibliotek och faktiskt fortfarande en Ica-butik kvar i centrum.

Annons

I korridorsnacket, i halvtidspausen, var annars en genomgående analys av det som nu händer, egentligen borde ha hänt för ett år sedan. Inte samma dag som kommunstyrelsen, näst intill enhälligt (14–1), beslutat att låta kommunfullmäktige ta det förmodligen nu ganska givna beslutet om en Ica-etablering i Ubbarp.

Vid den efterföljande hearingen hettade det till några gånger. Bland annat fick Lars Holmin gå in och klargöra för en del i publiken att stadsarkitekt Gunilla Pettersson faktiskt är tjänsteman i kommunen och inte ansvarig för de beslut som politikerna tagit.

– Om man är missbelåten med det kan man visa det vid nästa val, var Holmins slutkläm i den frågan.

Vid denna tidnings pressläggning pågick fortfarande debatten i Folkets hus, fast under mycket lugna och ordnade former. Styrt av moderatorn Per Arbin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons